temporada d'esquí

Viladomat avisa que cal apujar preus per pagar més als temporers

El president d’Ski Andorra remarca que si no els milloren les condicions per venir a treballar aquí pot ser que acabin faltant empleats

Viladomat avisa que cal apujar preus per pagar més als temporersSKI ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’Ski Andorra, Joan Viladomat, avisa que els propers anys es podria aplicar un increment dels preus a les estacions d’esquí per poder millorar els salaris que cobren actualment els treballadors temporers. En el marc d’una jornada tècnica organitzada ahir per Ski Andorra, Viladomat va voler fer paleses les dificultats a què han de fer front els temporers que venen a treballar a les pistes del país, tant pel que fa als costos que els representa l’arribada, com als problemes per trobar allotjament.

“Hi ha un desconeixement, això no funciona gràcies que Déu envia la neu i algú prem un botó verd, sinó que hi ha més de 2.300 professionals a les estacions, i molts venen de molt lluny i han de pagar moltes coses”, va explicar, destacant que sovint “per venir a treballar a casa nostra han d’aportar 4.000 euros, i això és impensable.” En aquest sentit, feia referència als mesos que s’han d’avançar del lloguer, als bitllets d’avió i al fet que els bancs els obliguen a dipositar entre 75 i 150 euros per obrir un compte. “La corda es pot estirar fins a cert límit. Un dia es trencarà, i ja hi ha altres regions del món que els ha passat i s’han trobat amb instal·lacions que no han pogut posar en funcionament per manca de personal”, va exposar, una situació que també va posar de manifest el director d’Arcalís, Xabier Ajona: “hem estat mancats de personal tota la temporada tot i no obrir la totalitat del domini en alguns moments”. I és que van assenyalar que falta personal qualificat per cobrir alguns llocs.

Encariment

Per posar remei a les dificultats dels temporers, Viladomat va indicar que “el més lògic seria que poguessin cobrar més per fer front a les despeses”. Una situació, però, que va advertir que no es podrà canviar d’avui per demà. “Ha de venir acompanyada de poder pujar els preus i que hi hagi més recursos perquè aquests xicots que venen i que ens fan funcionar tot això han de tenir els recursos necessaris”, va exposar, afegint que “els preus no podran ser tan assequibles. Tot haurà de ser una mica més car perquè aquesta gent pugui cobrar més”. De fet, el president d’Ski Andorra també va assenyalar que s’ha vist que el nombre d’esquiadors que arriben al país no pot augmentar perquè no hi ha capacitat, de manera que el futur passaria per “augmentar els preus per mantenir la facturació, i això també vol dir menys grups i menys operadors turístics”.

D’altra banda, i pel que fa als problemes per trobar habitatge que han patit aquest any els temporers, des d’Ski Andorra es va demanar implicació de l’administració per tal de donar facilitats, també en la part burocràtica. Viladomat va reconèixer que enguany s’ha hagut d’actuar des de les estacions per donar-hi solució, ja fos fent d’intermediaris amb els bancs o propietaris per facilitar el lloguer, o posant a l’abast dels treballadors alguns habitatges. En el cas de Grandvalira, va explicar que van acordar amb els bancs l’ús d’una vintena de pisos buits per llogar-los durant la temporada.

PILOTES FORA PEL CONFLICTE PEL SOU DELS MONITORS

Ni Joan Viladomat, ni la directora d’Ski Andorra, Montse Guer­rero, es van voler manifestar ahir sobre les demandes de l’Associació de Monitors d’Esquí per aconseguir un increment del preu per hora que cobren actualment. Viladomat va indicar que els monitors els han demanat una reunió per parlar amb ells i va manifestar que “em sembla molt bé, però res més”. D’altra banda, en la jornada tècnica es va destacar que dels 710 monitors que hi ha al país, un 90% repeteixen. “Això vol dir que el grau de satisfacció sobre les condicions que tenen és adequat i és bo”, va explicar Conrad Blanch, representant també d’Ski Andorra. Amb tot, preguntat sobre com explica, doncs, les demandes dels monitors, va indicar que “deuen tenir els seus motius” i que és un tema que tractaran amb l’associació.

PLANIFICACIÓ D'HORARIS I PISTES PER FER 'RANDONNÉE'

L’increment de practicants d’esquí de muntanya ha fet que Ski Andor­ra, juntament amb el Govern i la Federació de Muntanyisme, estigui elaborant un reglament que ha de servir per regular aquesta pràctica a les pistes d’esquí. Malgrat que encara no està enllestit –s’espera que es pugui tenir tancat abans d’acabar aquesta temporada–, el president d’Ski Andorra va avançar que un dels temes que es preveuran seran la seguretat durant la pràctica nocturna. I és que un dels riscos que hi ha és la presència de les màquines trepitjaneu que utilitzen troll, un cable que les subjecta quan treballen en pendents importants i que pot arribar a fer 1.000 metres de llargada, de manera que pot ser un perill si un esquiador passa per les pistes i no el veu.

És per aquest motiu que s’ha decidit establir un planning anual al principi de temporada que detalli cada setmana en quines pistes i durant quines hores no hi haurà cap màquina d’aquestes característiques treballant. “Si no posem els xofers de les màquines amb unes responsabilitats que no els pertoca”, va assenyalar Viladomat. Alhora va garantir que serien “molt raonables” perquè cada dia hi hagués pistes disponibles als dos dominis. De fet, aquesta problemàtica és una de les principals amb què es troben les pistes, segons va posar de manifest el responsable de màquines de Pal, Josep Maria Gelabert, durant la jornada tècnica d’Ski Andorra.

tracking