L'oposició acusa Govern de falsejar els números per quadrar comptes

Pintat demana la dimissió de Cinca i López diu que s’ha fet un “exercici de filibusterisme”

L'oposició acusa Govern de falsejar els números per quadrar comptesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups de l’oposició van acusar ahir el Govern de “maquillar” els objectius establerts al marc pressupostari d’aquest mandat –aprovat l’any passat però que s’ha d’actualitzar cada any– i de “fer equilibris” per “quadrar els números”. Liberals d’Andorra, el PS i SDP van defensar ahir les dues esmenes a la totalitat que els dos primers partits van presentar al marc pressupostari i que la majoria demòcrata va tombar. El president del grup liberal, Josep Pintat, va denunciar que “el que volia ser un instrument rigorós es converteix en un mer full d’Excel on es van modificant les dades fins que quadren”, i va concloure que “se’n desprèn que les finances públiques estan fortament to- cades”.

Etiquetes:

Per això, es va dirigir al cap de Govern, Toni Martí, per manifestar-li que “a la vista d’una situació com aquesta el que hauria de fer és cessar el ministre” de Finances, Jordi Cinca. El conseller general del PS Pere López, de la seva banda, va afirmar que el marc pressupostari és “una presa de pèl i un pur exercici de filibusterisme”, perquè “és una manera forçada i gens creïble de fer quadrar” els comptes. En aquest sentit, va dir que el text “no té la més mínima veracitat” perquè els objectius que marca la regla d’or quant a límits de la despesa i d’endeutament “no són creïbles”. En concret, com a previsions desequilibrades va apuntar el càlcul dels beneficis d’Andorra Telecom, les transferències cor­rents i comunals –calculades en base a una congelació que de moment no té el suport del PS– o les estimacions de creixement “inflades”. Per això va demanar a l’executiu que ajusti els dividends d’Andorra Telecom –als quals es recorre “de forma abusiva”, ja que en set anys “han consumit 80 milions de reserves que eren de tots– va dir, i les transferències, “a la realitat”. Finalment, el conseller d’SDP Víctor Naudi va constatar que “els fets avalen la inefectivitat de la llei” de sostenibilitat financera i va denunciar que és una norma que “s’ajusta a conveniència del Govern”.

El Govern i el grup parlamentari que li dona suport van defensar la regla d’or com una norma inèdita i necessària que fixa límits per portar un control de les finances. Des de les files demòcrates, el conseller Carles Ensenyat va assegurar que “no hi havia hagut mai una eina d’anàlisi tan exhaustiva”, i va remarcar que “si l’haguéssim tingut abans l’endeutament de l’Estat no s’hauria disparat tant”, mentre que ara se situarà per sota del 40%. En aquesta línia, va assenyalar que “no s’estan fent equilibris per quadrar, sinó que s’està racionalitzant”. Cinca va posar de manifest que “les dades són molt ajustades al que seran”, i va destacar que la previsió del PIB segueix sent “prudent”, d’un 0,60%, perquè encara es tenen en compte “factors específics d’incertesa” com la crisi BPA.

Pel que fa a les transferències comunals, el ministre va defensar que segueixin congelades. Segons va dir, els recursos “són su-ficients i la prova és que els comuns quadren els seus números”. “Les necessitats financeres dels comuns ja estan cobertes”, va sentenciar.

PINTAT XIFRA EN 200 MILIONS EL DEUTE DE LES PARAPÚBLIQUES

Pintat va assegurar ahir al Consell General que el deute de les parapúbliques és de 208 milions d’euros. Segons va dir “hi ha un seguit d’organismes públics que vulneren les exigències d’endeutament”, i va demanar al Govern que inclogui 208 milions als comptes per destinar-los a eixugar el deute de les societats participades. “No estan complint la llei”, va denunciar, i va assenyalar que “l’incompliment de les societats parapúbliques s’han de tenir presents i reflectir als pressupostos”. “Govern ha de fer aportacions fins que s’adeqüin a la llei”, va indicar.

Segons Pintat, el gruix dels milions, 170, correspon a l’Inaf. La resta se’ls emporten Ctrasa (31), l’Areb (3), Andorra Turisme (4), l’Sdadv (198.000), l’Institut d’Estudis Andorrans (59.000) i el Consell Regulador del Joc (18.000).

Cinca va replicar que el límit d’endeutament de les societats parapúbliques no afecta el marc pressupostari. El ministre va explicar que l’endeutament d’aquestes companyies no s’afegeix al de l’administració general i va defensar el traspàs de recursos d’Andorra Telecom i FEDA.

tracking