balanç turístic

Rècord d'entrada de turistes de la dècada amb 243.000 vehicles

Durant les festes de Nadal van entrar al país 243.000 vehicles, la millor xifra dels darrers anys

Rècord d'entrada de turistes de la dècada amb 243.000 vehiclesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Festes de Nadal de rècord. La xifra de turistes que hi ha hagut al país durant les dues setmanes de vacances nadalenques ha estat, com a mínim, la més alta de la darrera dècada. Segons les dades que va facilitar ahir el Servei de Mobilitat, des del 23 de desembre fins al 8 de gener van entrar al Principat un total de 242.800 vehicles, un 10% més que l’any passat. D’aquests, 172.700 van accedir per la frontera del riu Runer i 70.100 per la del Baladrà.

Es tracta de la millor dada de la darrera dècada pel que fa a la frontera amb Espanya i la segona millor de l’accés per França, segons va revelar ahir el cap de direcció de Mobilitat, Daniel Rodríguez, que va destacar es­pecialment la xifra de turistes que van arribar des del país veí del nord tenint en compte “la tendència negativa” que hi havia hagut fins ara, amb davallada de gent al Pas de la Casa. Segons va dir, “a la frontera francesa portàvem diversos mesos punxant” i aquest Nadal l’entrada de visitants ha pujat un 6,68% respecte de l’any passat, “una dada molt bona”, va dir.

Problemes per baixar de pistes

Rodríguez va posar de manifest que l’aglomeració de turistes al país va provocar durant les dues setmanes de festes molts problemes de mobilitat, sobretot per baixar de les pistes d’esquí. Segons va apuntar, hi va haver “cues molt importants” a la vall d’Orient amb un pic els dies 28 i 29 de retencions quilomètriques a Canillo que van arribar fins a les Bordes d’Envalira. També hi va haver congestió a Escaldes, la Massana i Encamp.

En canvi, Rodríguez va fer una valoració “molt positiva” de com es va saldar l’operació sortida, amb “dades altíssimes de vehicles per sortir però sense les retencions que s’havien produït altres anys”. “El volum de trànsit va ser molt important i hi ha hagut retencions, però no el nivell de cues d’abans, que havien arribat fins a Andorra”, va resumir. En aquest sentit, va assenyalar que els dies 29 i 30 de desembre i el 7 de gener es va habilitar el doble carril per permetre més fluïdesa. “Això fa que es baixi amb tota normalitat fins a Sant Julià. Abans es creaven moltes retencions al Punt de Trobada i ara amb el doble carril la sortida del país ha sigut molt més suau del que es podia preveure”. “Que la CG-1 tingui un doble carril continu fins a la frontera facilita molt la sortida del país”, va exposar.

Pic d’esquiadors

Les estacions també van registrar rècord d’esquiadors durant les festes. Grandvalira va rebre 16.000 usuaris cada dia des del 23 de desembre fins al 8 de gener, és a dir un total de 290.000 persones, un 13% més que la temporada passada, mentre que per Vallnord hi van passar 103.000 visitants, un 5% més (74.000 a Pal Arinsal i 29.000 a Ordino Arcalís).

Els dies de més afluència van ser el 28, 29 i 30 de desembre i el 3 i 4 de gener, i la majoria d’esquiadors provenia de Catalunya, Madrid, el País Valencià i el sud de França, però també de Portugal, Anglaterra, Rússia o Israel.

ALTA AFLUÈNCIA DE VISITANTS QUE NO ES TRADUEIX EN VENDES ALS COMERÇOS

La xifra rècord de turistes que durant la setmana de Nadal i Reis va visitar el país no es va traduir en vendes generoses als establiments. Segons les principals associacions de comerciants del Principat, les compres no han estat especialment destacades tot i l’ambient que es respirava als carrers, principalment a les avingudes Meritxell i Carlemany.

Malgrat que encara estan a l’espera de consultar tots els empresaris per fer una valoració de la campanya de Nadal i Reis, les associacions de comerciants de l’avinguda Meritxell, de l’avinguda Carlemany i de Riberaygua i Travesseres van coincidir ahir a fer un balanç agredolç. Sònia Yebra, presidenta del col·lectiu de botiguers de Meritxell, va afirmar que “hi ha hagut molta gent però hem de veure si les vendes han estat les que esperàvem”. De la seva banda, Susagna Venable, presidenta de l’associació de Carlemany, va explicar que “no ha anat malament però les compres no compensaven amb la gentada que hi havia als carrers, no era proporcional”. Finalment, Rosa Pascuet, presidenta del col·lectiu de Riberaygua, va assenyalar que “hi ha hagut molta gent al centre però no s’ha traduït en vendes”.

tracking