política

Imma Tor o Maria Ubach rellevarà Saboya a Exteriors

El polític lauredià vol deixar el ministeri per motius personals, però seguirà vinculat al Govern i liderarà la cartera de reactivació econòmica

Imma Tor i Maria Ubach

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Exteriors canviarà de titular en un termini de tres mesos. Gilbert Saboya ha comunicat al cap de Govern la voluntat de deixar per motius familiars la cartera que l’obliga a absentar-se contínuament d’Andorra, segons fonts properes a l’executiu. Toni Martí ja ha triat dues candidates entre les quals ha de sortir la substituta del polític lauredià. La primera opció és Imma Tor, que en l’actualitat està allunyada de la carrera diplomàtica i treballa a l’Organització Internacional de la Francofonia amb seu a París. En el supòsit que declini l’oferta com ja va fer el 2011 quan també era l’escollida per Martí per a liderar la política exterior, la cap del ministeri seria Maria Ubach. La massanenca és al capdavant de l’ambaixada a la Unió Europea i la resta de delegacions que ostentava Eva Descarrega fins al juny del 2015. Les dues candidates compleixen un dels requisits imprescindibles per al càrrec, que és conèixer els mecanismes de la UE, ja que han de portar la negociació de l’acord d’associació.

Saboya deixarà Exteriors però no el Govern, segons les mateixes fonts. Continuarà en primera línia política i assumirà una cartera de nova creació destinada a liderar la reactivació econòmica. La qual cosa significa que el nou executiu tindrà un membre més, de manera que s’ampliarà a onze ministres. Saboya es farà càrrec de les tradicionals competències d’un ministeri d’Economia i assumirà responsabilitats actualment adscrites a altres carteres.

Resultats decebedors

El principal repte al qual haurà de fer front és el desenvolupament del canvi de model econòmic, que està dissenyat i supeditat a l’èxit de l’obertura a la inversió estrangera. A hores d’ara, els resultats només es poden qualificar de decebedors. La gran aposta de Govern per acollir empreses del sector sanitari està aturada. A partir de l’instant en què Carles Àlvarez Marfany va substituir Rosa Ferrer com a titular de Salut, la política de l’executiu va fer un gir de 180 graus. La qual cosa ha portat les empreses punteres que havien mostrat interès per instal·lar-se al país a desestimar el projecte. Precisament, una de les responsabilitats de Saboya ha estat explicar a l’estranger l’obertura i els passos seguits en el camí cap a la màxima transparència.

L’arribada de Toni Martí a Govern el 2011 va suposar que Gilbert Saboya liderés el ministeri d’Exteriors, en el qual s’ha mantingut sis anys. Sota la seva direcció, a Andorra s’han encetat les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea i s’han tancat els convenis de no doble imposició i acords d’intercanvi d’informació fiscal en vigor. La segona legislatura que es va encetar el 2015 ha estat marcada per l’afer BPA.

PERFILS

Imma Tor, Cap de divisió a l’Organització Internacional de la Francofonia

La ministra que vol Martí

Tor és en l’actualitat cap de la divisió de la llengua francesa a l’Organització Internacional de la Francofonia, amb seu a París. La plaça la va guanyar després de superar un concurs internacional i va ser el motiu pel qual va deixar el càrrec d’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, a Bèlgica, als Països Baixos, a Luxemburg, a Eslovènia i a Alemanya (la va substituir Descarrega). Va cessar dels càrrecs el novembre del 2010. Va ser la primera elecció de Martí per ser ministra d’Exteriors el 2011.

Maria Ubach, Ambaixadora davant la Unió Europea

Diplomàtica de carrera

Massaneca del 73, ha estat directora d’afers multilaterals i cooperació del 2006 al 2011. El novembre d’aquell any va ser nomenada ambaixadora a França, de la delegació permanent d’Andorra prop de la Unesco i de Portugal. El juny del 2015 és designada ambaixadora a la Unió Europea, a Bèlgica, a Luxemburg, als Països Baixos i a Alemanya. Càrrecs que ostenta en l’actualitat, des que va substituir Eva Descarrega, que es va incorporar al Govern com a secretaria d’Estat d’Interior.

REPERCUSSIONS EN LA CARRERA PER A A LA SUCESSIÓ DE MARTÍ

La decisió de Gilbert Saboya de renunciar a la cartera d’Exteriors al·legant motius familiars li resta opcions en la carrera per succeir Toni Martí a les pròximes eleccions, segons han explicat fonts properes al Govern. I ha estat el mateix Saboya qui hauria apuntat la possibilitat de renunciar-hi. Malgrat ser un dels màxims favorits per liderar el projecte, i més després que Jordi Cinca quedés pràcticament descartat, la seva relació amb Toni Martí no ha estat fluida en aquest sentit. El líder dels taronja no ha acabat d’acceptar les maniobres que al seu parer va dur a terme Saboya els mesos posteriors a la segona victòria electoral. Segons Martí, el ministre va intentar que fos nomenat immediatament el seu successor. Des d’aquest moment la situació ha fet un nou gir i s’obren més dubtes que mai. Del que no hi ha dubte, s’apunta des de cercles propers a DA, és que un candidat sense el suport de Martí és inviable.

Imma Tor o Maria Ubach rellevarà Saboya a Exteriors

tracking