TRIBUNALS

Fiscalia sospita que un home amaga els seus béns per no pagar la pensió

Deu a l’exdona 34.509 euros i l’investigarà per si ha mentit en dir que és insolvent

Fiscalia sospita que un home amaga els seus béns per no pagar la pensióARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un home de nacionalitat andorrana que es va asseure ahir a la banqueta del Tribunal de Corts acusat d’un delicte menor per no haver pagat a l’exdona la pensió de la filla des del 2011 podria acabant sent jutjat per un delicte molt més greu que li pot comportar una pena de presó de fins a tres anys. L’acusat sempre havia al·legat problemes econòmics per no fer front a la pensió de 450 euros mensuals, però de la vista que es va celebrar a la Batllia en va sorgir la sospita que els podria haver simulat per evitar que la justícia li embargués els comptes bancaris. És per això que la fiscalia va decidir que obrirà una investigació per saber si l’home ha comès un delicte major de frustració de procediments executius de cobrament.

Es tracta d’un delicte tipificat en l’article 220 del Codi Penal que castiga amb penes de presó d’entre tres mesos i tres anys al deutor que, conscient de les obligacions de pagament que tingui, qualsevol que en sigui l’origen, amagui els seus béns o realitzi actes de disposició patrimonial o generadors de crèdits preferents, a fi de frustrar en tot o en part l’eficàcia de qualsevol embargament o procediment d’execució judicial, extrajudicial o administratiu iniciat o de previsible iniciació.

La fiscalia, així com l’acusació particular, considera provat que l’acusat va fer diversos tripijocs per no pagar la pensió de la filla que ara té tretze anys. Uns diners dels quals mai es va fer càrrec des que es va dictar la sentència de divorci, el febrer del 2008, ja que era l’avi de la nena i pare del processat qui els va pagar.

La pensió es va deixar de satisfer el març del 2011 i després que la Batllia li embargués per dos cops 746 euros de la nòmina que cobrava com a assalariat a l’empresa familiar, l’acusat va deixar de ser treballador per compte aliè per passar a ser autònom. Un règim que, segons es va recordar al judici, impedeix la Batllia retenir diners al no comptar amb cap nòmina. El pas a ser treballador per compte propi, segons el processat, el va fer perquè l’empresa familiar passava per problemes econòmics i tenir l’home en nòmina hauria estat una càrrega.

Tant el ministeri públic com l’acusació particular van assenyalar que en cap moment l’empresa, que es dedica a fer treballs relacionats amb el clavegueram, passa per problemes econòmics i que el processat cobra un sou encobert per part del seu pare, propietari de la societat. Ho sospiten pel fet que en el moment en què l’home va passar a ser autònom, el pare va començar a pagar-li la hipoteca de l’habitatge. Igualment, disposa d’una targeta bancària, a nom del pare, amb la qual paga alguna de les seves despeses. Segons la lletrada de la mare de la nena, “l’exmarit s’ha posat voluntàriament en situació d’insolvència per no pagar la pensió ni el deute”.

La fiscalia va demanar al Tribunal de Corts que imposi a l’acusat una pena de tres mesos d’arrest nocturn qualificat a abonar la responsabilitat civil en el termini de sis mesos i a pagar regularment la pensió. L’acusació particular ha calculat en 34.539 euros els diners que ha deixat de pagar el processat a la seva filla.

L’home va negar que estigui fent tripijocs per no pagar la pensió i va assegurar que ho fa pels problemes econòmics que passa l’empresa. Malgrat això, al judici es va assegurar que la resta de treballadors de la societat, entre ells l’actual parella de l’acusat, estan al dia de les nòmines. Va ser tan evident que l’exmarit no deia la veritat que fins i tot el president del tribunal va advertir que se li podria obria una causa per aixecament de béns per estar amagant i distraient el seu patrimoni.

tracking