La comissió BPA citarà exdirectius i demana a la Batllia per Miquel

Els consellers generals han enviat un escrit a la Batllia perquè permeti la compareixença de l’ex-conseller delegat empresonat

La comissió BPA citarà exdirectius i demana a la Batllia per MiquelXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La comissió parlamentària del cas BPA té decidit convocar una sèrie d’exdirectius de Banca Privada d’Andorra perquè donin explicacions respecte a les pràctiques que es duien a terme a l’entitat. Els consellers han elaborat una llista amb antics càrrecs directius en què podrien estar inclosos Santiago de Rosselló, Francisco Javier Campos, Cristina Lozano, Xavier Mayol o Pablo Laplana. Cal recordar que la comissió convida els citats a comparèixer però hi ha la possibilitat que es neguin a fer-ho, una circumstància que no ha tingut lloc fins ara en cap dels casos.

La crida d’aquests antics directius encara no té data perquè la comissió es troba treballant en la compareixença de Joan Pau Miquel. Els consellers generals havien decidit convocar Miquel entre el conjunt d’exdirectius que es considerava convenient que havien de prestar declaració. Però, segons fonts properes a la comissió, abans que es formalitzés la petició va ser el mateix ex-conseller delegat de BPA qui va demanar poder donar la seva versió dels fets en seu parlamentària. La comissió vol que Miquel comparegui, però es tracta d’un cas especial per la seva condició d’empresonat i de ser objecte de diverses causes penals.

Una primera aproximació a la Batllia ha estat resposta positivament tant per la batlle Canòlic Mingorance, que ha instruït la causa general contra BPA en què Miquel és a hores d’ara el principal encausat, com per part de Josep Maria Pijuan, com a responsable del Tribunal de Corts que l’haurà de jutjar. Cap dels dos no ha posat impediments perquè Miquel comparegui. Però la situació no està solucionada definitivament. L’exconseller delegat es troba enmig de diverses causes obertes que s’estan instruint. A més, afecta diferents batlles. Com a exemple es podria citar la causa oberta per defraudació a la Seguretat Social per no haver cotitzat les primes que es van pagar en negre a través de la caixa B de BPA. Aquests pagaments fets mitjançant la societat panamenya Landstreet tenen una causa separada que porta un batlle diferent a Mingorance. Per aquest cas o d’altres la comissió acabarà finalment fent un escrit a la Batllia en què sigui el president d’aquesta institució qui faci una ronda de contactes amb els diversos jutges per constatar que no tenen cap inconvenient que Miquel declari. El problema amb el qual es podien trobar els consellers generals és que l’ex-conseller delegat donés algunes informacions importants per a alguna de les causes que es troben sota secret de sumari.

Per evitar aquesta possible ingerència en la feina judicial, la comissió BPA prefereix disposar del plàcet per escrit. I serà la declaració de Miquel la que marqui el calendari de la resta, ja que s’entén que hauria de ser el primer exdirectiu a comparèixer davant dels consellers generals.

La renda variable

La comissió es troba en espera de la resposta oficial de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) respecte a la petició de compareixença que se’ls va trametre. En aquest cas, l’oposició va instar que es convoquessin els responsables dels dos organismes perquè expliquin els motius pels quals encara no s’ha pogut repatriar la renda variable de BPA i Vall Banc que es troba bloquejada a Credit Suisse. En principi ha transcendit que cap dels dos vol donar explicacions en públic mentre la repatriació no s’hagi tancat per evitar que els detalls fets públics puguin malmetre la negociació.

PENDENTS DE CARLES FIÑANA

La comissió BPA també té damunt de la taula una petició de compareixença per part del director de la unitat d’intel·ligència (UIFand). Fiñana va demanar específicament poder tornar a declarar davant dels consellers generals, ja que ho va fer prèviament (va ser un dels primers convocats) quan se’l va citar. El responsable de la unitat d’intel·ligència vol deixar constància davant la comissió que és fals el rumor estès respecte que era coneixedor de la intenció de fer una acció contra BPA per part dels Estats Units molt abans que tingués lloc.

tracking