Infraestructures

Es posa la primera pedra de la Seu de la Justícia

L'inici de les obres acabarà amb dues dècades amb unes instal·lacions provisionals

Enric Casadevall ajuda a posar la primera pedra acompanyat de Martí, Espot i TorresSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de la futura Seu de la Justícia ja estan en marxa després que aquest dilluns al matí s'hagi posat la primera pedra d'un edifici que tindrà un cost de 18,6 milions d'euros i que estarà acabat en 30 mesos. Tal com han recordat les autoritats assistents a l'acte, d'aquesta manera es dóna resposta a una vella reivindicació que era que el personal que treballa a la Justícia pogués gaudir d'unes instal·lacions dignes. "Es fa justícia a la Justícia", han coincidit en assenyalar tant el cap de Govern, Toni Martí, com el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall. En aquest sentit, Casadevall ha recordat que es posarà fi a dues dècades de provisionalitat.

La jornada ha estat qualificada pel ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, com "d'emotiva" per a totes aquelles persones que treballen a la Justícia ja que no disposaven d'una seu pròpia "adaptada a les seves necessitats". D'aquesta manera, ha recordat que les noves instal·lacions permetran que tots els serveis de l'Administració de la Justícia, a més a més del Ministeri Fiscal i el Consell Superior de la Justícia es trobin en un mateix indret. A més, tal com ha recordat Casadevall es dóna "dignitat" al personal perquè pugui treballar en unes condicions millors que les que tenen actualment i també es guanya en seguretat ja que es permetrà que hi hagi diferents circuits per al personal, el públic i les persones que es troben empresonades. El president del Consell Superior de la Justícia ha posat en relleu que aquest edifici, juntament amb altres millores que s'han impulsat, com la informatització o l'expedient electrònic que es posarà en marxa el 2017, han de servir per agilitzar la Justícia.

També el cap de Govern s'ha referit a les millores que suposarà aquesta nova seu, no només per al personal sinó també per als ciutadans en general. Ha recordat que per al Govern demòcrata era una "prioritat" ja que "no era de rebut" que l'Administració de la Justícia no comptés amb un edifici "propietat de l'Estat" i ha conclòs que aquesta és una "pedra més dels fonaments de l'Estat de dret".

Tal com ha recordat Torres, la superfície del nou edifici serà de més de 15.000 metres quadrats i hi haurà sis plantes i dos de subterrànies. A banda de les instal·lacions de la Batllia, el Tribunal de Corts, el Tribunal Superior i la Fiscalia, també hi haurà el Consell Superior, quatre sales de cúria i dos de vistes. A més, tots aquells treballadors que no formen part de l'Administració de la Justícia però que hi treballen disposaran d'espais per poder desenvolupar la seva feina. A la mateixa zona també quedarà disponible un local de 5.000 metres quadrats per a futures instal·lacions de l'Administració Pública, tot i que Torres ha manifestat que segurament no es materialitzaran en aquesta legislatura.

tracking