finances

El govern espanyol apuja el preu del tabac i s'augmenta el diferencial amb el Principat

El govern espanyol apuja el preu del tabac i s'augmenta el diferencial amb el PrincipatREMY GABALDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, la decisió del govern de Madrid d’apujar els impostos en els cigarrets un 2,5%; i a la picadura d’enrotllar, un 6,8%, per adequar la legislació espanyola al que recomana la UE. Una pujada impositiva sobre el tabac que augmentarà el diferencial de preus amb Andor­ra i que ha enfadat el sector dels estancs.

La Unió d’Associacions d’Estanquers d’Espanya va qualificar “d’equivocació” la decisió ja que provocarà que els fumadors deixin de comprar tabac a l’estanc per adquirir-lo en el mercat il·lícit. “Apujant els impostos especials del tabac no només s’aconseguirà una disminució dels ingressos per aquest concepte, sinó que provocarà una reacció immediata de fumadors que deixaran de comprar tabac a l’estanc per anar al mercat il·lícit per adquirir-lo a un preu menor”, va alertar el president de la Unió d’As­sociacions d’Estanquers d’Es­panya, Mario Espejo.

Espejo va reiterar que aquesta decisió farà que tornin “els temps dels descensos en la recaptació”. En aquest sentit, el representant del col·lectiu va recordar que el 2010 els càlculs de la llavors ministra d’Economia Elena Salgado parlaven d’una pujada d’uns 780 milions en la recaptació. “Va aconseguir exactament el contrari: una caiguda durant els quatre anys següents de fins al 5%. Fins al 2015 no es va començar a recuperar una mica la recaptació per impostos especials del tabac, amb un lleugeríssim 0,25%” va assenyalar.

tracking