Urbanisme

L'Estat haurà d'indemnitzar un privat pel retard judicial

El TC reconeix que se li ha vulnerat el dret a un procés de durada raonable

L'Estat haurà d'indemnitzar un privat pel retard judicialFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha estimat parcialment el recurs d’empara que va presentar un privat contra la inactivitat de la jurisdicció ordinària per una presumpta vulneració del dret a un procés degut. El TC li reconeix la vulneració del dret i per tant l’Estat l’haurà d’indemnitzar com a responsable de l’administració de justícia. El cas es remunta a l’any 2012, quan el particular va entrar una demanda contra el comú d’Escaldes-Engordany i el Govern per la modificació d’una unitat d’actuació del Falgueró.

En no obtenir una resolució i transcorreguts tres anys des de la presentació dels escrits de conclusions, el juny del 2016 el privat va presentar el recurs d’empara, en què demanava que es declarés vulnerat el “dret que la tramitació de la causa no excedeixi d’un temps raonable”, el “dret genèric a obtenir una decisió, en forma de resolució: sentència”, i el “dret específic a obtenir una resolució tempestiva perquè la causa sigui jutjada abans que quedi sense objecte i no es frustri el dret del justiciable”. També reclamava que se li reconegués el dret a rebre una indemnització per les dilacions indegudes així com els costos judicials tant del TC com de la jurisdicció ordinària.

Així, i malgrat que pocs dies després de presentar el recurs d’empara finalment la Batllia va dictar sentència sobre la demanda del 2012, el TC estima parcialment el recurs i declara vulnerat el dret a un procés de durada raonable. A més, es reconeix que el privat té dret a una indemnització pels perjudicis soferts pel retard i per les despeses ocasionades, incloses les d’advocat i les del procurador.

tracking