política

Martí ofereix a Marc Cornella ser ministre de Funció Pública

L’exconseller comunal d’Andorra la Vella pel Partit Socialdemòcrata ha de donar la resposta els propers dies

Martí ofereix a Marc Cornella ser ministre de Funció PúblicaXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

Toni Martí ha ofert a l’actual cap de recursos humans de Vall Banc, Marc Cornella, que ocupi la cartera ministerial de Funció Pública en substitució del recentment dimitit Jordi Alcobé. Cornella va demanar uns dies per pensar-s’ho i s’espera que en breu doni la resposta. L’oferiment va tenir lloc dijous de la setmana passada al despatx del cap de Govern, i des de llavors Cornella li va donant voltes. Segons fonts properes al candidat, en aquests moments hi ha les mateixes opcions que accepti respecte que rebutgi. A Cornella, segons altres fonts, li fa il·lusió ocupar la cartera ministerial, però per altra banda no l’acaba de convèncer el fet de tornar-se a posar en el primer pla de la vida pública. La margarida, però, ha de quedar desfullada en breu, tenint en compte que Martí va anunciar el compromís de disposar de relleu d’Alcobé aquesta setmana.

Marc Cornella té experiència política amb la participació com a cap de llista del Partit Socialdemòcrata en les eleccions comunals del 2011. Després d’aquells comicis, guanyats per Rosa Fer­rer, Cornella va acabar com a conseller de l’oposició. Posteriorment va deixar el càrrec i es va centrar en la seva feina. Estava treballant a Banca Privada quan va esclatar l’escàndol i va ser un dels representants dels treballadors. Més tard va passar a ocupar un lloc dins de la directiva del banc mentre es feia tot el procés de reordenació i subhasta, per passar finalment a ocupar a Vall Banc la direcció de l’àrea de recursos humans. Cornella, des que va deixar el lloc de conseller al comú d’Andorra la Vella va apartar-se dels socialdemòcrates.

Caràcter dialogant

Toni Martí ha pensat en Marc Cornella per dos motius, segons fonts properes a l’executiu. D’una banda el cap de Govern considera que té el perfil tècnic per ocupar-se del ministeri de la Funció Pública. La seva experiència en les àrees de recursos humans li donen la formació i els coneixements per a una cartera on el principal repte és la negociació amb els funcionaris per a la reforma de la Llei de la Funció Pública. Al mateix temps, Cornella és considerat una persona de tarannà dialogant i negociador. Aquesta és una característica que Martí avalua com a especialment positiva, perquè es preveu que a mesura que avanci el procés de reforma de la legislació de la funció pública la reacció dels sindicats pugui anar in crescendo. Precisament van ser els sindicats els qui més van aplaudir que Jordi Alcobé deixés el càrrec. L’acusaven de ser poc dialogant i de menystenir-los.

Martí gira així en la intenció d’ampliar l’espectre polític amb el recanvi al ministeri. Inicialment va fer una aproximació per intentar nomenar algun ministre de l’òrbita liberal. Ara, però, ha passat cap a un exsocialdemòcrata que es va posicionar clarament al costat del vessant liderat per Pere López quan es va produir el trencament en dos i la creació per part de Jaume Bartumeu de Socialdemocràcia i Progrés.

Cartera més petita

La cartera que Martí ha ofert a Marc Cornella té menys competències que la que ocupava Jordi Alcobé. La part de Telecomunicacions, que inclou la presidència d’Andorra Telecom, ha retornat a Ordenament Territorial, i per tant a Jordi Torres. Cal recordar que la competència en Telecomunicacions històricament sempre havia estat assignada a Ordenament Territorial, però l’últim repartiment ministerial va passar a la cartera de Jordi Alcobé com a compensació per no haver estat ell ministre d’Ordenament.

EL PS DESCONEIX L'OFERIMENT

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va assegurar ahir desconèixer la proposta realitzada pel cap de Govern al seu antic company de files. “Som amics, però no he parlat amb ell”, va indicar López, que hi va afegir que “es tracta d’un gran professional i una molt bona persona”, i que “seria precipitat pronunciar-me perquè ho desconec”. També es va referir al respecte el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que només va dir que “espero que el futur ministre que tracti la funció pública estigui més obert al diàleg”.

LA MOCIÓ AL PARLAMENT, AVUI

Els grups parlamentaris preveuen decidir avui sobre la moció que es vol presentar al Parlament de Catalunya per l’afer de les resolucions en què es considerava Andorra un paradís fiscal. Fonts de DA van explicar que s’espera que el PS i SDP decideixin avui si se sumen a la proposta que sí que compta amb el suport dels Liberals. Les fonts consultades van indicar que la moció “no reprova l’actitud del Parlament”, sinó que la intenció és informar el Parlament, “fer una tasca pedagògica” sobre els passos fets per deixar de ser un paradís fiscal.

tracking