Govern projecta una normativa més restrictiva contra les bosses de plàstic

També vol reduir l’ús d’embalatges d’un sol ús i farà una normativa antisafates

Govern projecta una normativa més restrictiva contra les bosses de plàstic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pla nacional de residus, que abraça les accions a dur a terme entre el 2017 i el 2020 per reduir les tones de deixalles i fomentar el reciclatge i la reutilització, incidirà durant aquest període en el sector comercial, especialment en establiments d’alimentació. Una de les iniciatives que es plantegen és anar més enllà en la política restrictiva per reduir les bosses de plàstic. Ara mateix estan prohibides les d’un sòl ús i els establiments d’alimentació les han de cobrar. El proper pas serà modificar la normativa perquè sigui “més exigent”. El document –publicat al BOPA– no explica com, però sí que afegeix que els comerços també haurien d’implicar-se en aquesta política amb accions com ara apujar el preu de les bosses. Després de baixar la xifra de bosses importades durant dos anys consecutius, el 2015 el nombre va tornar a pujar fins als 63 milions, davant els 47 del 2014.

En l’àmbit comercial i de l’alimentació, el Govern també vol incidir en la reducció d’embalatges d’un sol ús i farà una normativa específica contra les safates per a productes que no estiguin cuinats, com ara fruita i verdura. També impulsarà un distintiu per als establiments que segueixin polítiques de minimització dels envasos.

El malbaratament alimentari també preocupa. L’any que ve es començarà a treballar un programa per evitar que un percentatge elevat de productes acabi a la brossa. La proposta passa per accions de conscienciació perquè els comerços gestionin millor els seus excedents, que els consumidors comprin allò que puguin consumir abans que es faci malbé, que els restaurants ofereixin mitges racions o que el client s’endugui allò que li ha sobrat.

El pla preveu que les grans superfícies comercials esdevinguin grans productors de residus, de manera que se’ls farà un seguiment, instant-les a seguir polítiques de reducció.

tracking