afers exteriors

Catalunya insta a aplicar vetos a Andorra com a paradís fiscal

Aprova dues resolucions en què la considera un paradís fiscal. Vol que la Generalitat no contracti empreses que incompleixen la legislació tributària

Catalunya insta a aplicar vetos a Andorra com a paradís fiscal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament de Catalunya va adoptar el 18 d’octubre passat dues propostes de resolució realitzades en el marc del debat general sobre l’orientació política del govern de Carles Puigdemont que va tenir lloc el 6 del mateix mes, en què es considera Andor­ra com a paradís fiscal. La primera de les resolucions assenyala que la cambra catalana es compromet a prohibir l’entrega de guardons i distincions esportives i culturals a persones que duguin a terme la major part de l’activitat a Catalunya, però que tinguin el seu domicili a països considerats paradisos fiscals per la Unió Europea, a Andorra o a Mònaco.

La segona resolució –les dues van ser proposades pel grup parlamentari de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP)– insta el govern català a introduir en els plecs de clàusules un mecanisme per exigir als licitadors, els adjudicataris i els subcontractistes que “compleixin rigorosament la legislació tributària” i, específicament, que no duguin a terme operacions financeres contràries a la normativa tributària en països que “no tenen normes sobre control de capitals i són considerats paradisos fiscals per la Unió Europea, a Andorra i a Mònaco”.

Reacció des d’andorra

Tot i que les resolucions van ser adoptades fa gairebé un mes, no va ser fins la setmana passada que el Govern va tenir notícia de la decisió del Parlament. Ahir ja va reaccionar el Consell General i els grups parlamentaris (DA, liberal i mixt) estan estudiant proposar una moció o una proposta d’acord per instar el Govern a comunicar-se amb els executius espanyol i català i amb la Unió Europea a conseqüència de les dues resolucions. També s’instaria el Consell General, la comissió d’Exteriors, la Sindicatura o el síndic general a posar-se en contacte amb el Parlament català perquè doni explicacions respecte a les resolucions.

Per últim, s’instaria totes les institucions andorranes que en cas de fer-se efectives les dues resolucions per part de la Generalitat de Catalunya es fes prevaldre el dret que emana del conveni de no doble imposició (CDI) entre Andorra i Espanya, l’acord trilateral entre el Principat i els estats espanyol i francès, i l’acord de bon veïnatge. És a dir, fer prevaldre un conjunt de lleis superiors que hi ha en aquests tractats internacionals, fet que hauria d’evitar l’efectivitat del que vol fer el Parlament de Catalunya.

També va reaccionar ahir el Govern. I ho va fer per boca del ministre Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. El portaveu de l’executiu va assegurar que en conèixer les resolucions la reacció del Govern va ser de “certa sorpresa”, i va lamentar que des del Parlament es consideri Andorra com un paradís fiscal.

Cinca, que va admetre que l’executiu està d’acord en el fons de les resolucions –“és una declaració d’intencions legítima, lògica i que s’adiu a l’aspiració de qualsevol Estat quan una empresa no compleix les seves obligacions tributàries”–, va dir que “sobta que hi hagi una referència explícita a Andorra”. El ministre va assenyalar que el Principat “no s’adiu a la definició de paradís fiscal” i va recordar que tampoc a la de la Unió Europea, l’OCDE i l’Estat espanyol, i “és per això que es va signar amb ells un CDI”.

Igualment, hi va afegir que tampoc s’adiuen a “la nostra realitat, perquè tenim un marc fiscal, unes normes fiscals i unes obligacions equiparables a les que poden tenir els estats veïns”.

Cinca va anunciar que el Govern, a través dels canals diplomàtics, farà arribar un dossier al parlament català per explicar la legalitat vigent i els reconeixements explícits internacionals als esforços d’Andorra per avançar en la línia de la transparència i la cooperació fiscal.

tracking