Visita pastoral

Vives diu que l'acord amb la UE és “irreversible”

Vives demana que es respecti la idiosincràsia d’Andorra ja que és un país petit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep episcopal i arquebisbe de la Seu d’Urgell, Joan-Enric Vives, creu que no hi ha volta enrere davant un possible acord d’associació amb la UE. En aquest sentit, en declaracions a la premsa, va emfatitzar ahir que l’acostament amb Europa és “molt important i irreversible”. Vives va exposar que Andorra no pot “deixar d’estar en el màxim d’organismes europeus” que pugui, però al mateix temps va demanar que es respecti la història i la tradició del país. “Crec que el nostre Govern, el nostre Consell General és sensible en aquest tema”, va ressaltar l’arquebisbe.

Per això, va defensar que com que Andorra és un país petit, espera que la seva “idiosincràsia” sigui respectada per la Unió Europea (UE). “Esperem que es pugui trobar un bon acord d’associació, que pugui respectar al màxim algunes de les atribucions que ara ja gaudim”, va puntualitzar Vives.

A més, va reclamar que amb l’acord “no ens vingui a sobre una allau de legislació que sigui molt complexa per a un país petit”. Segons el Copríncep, no només Andorra és sensible a aquests temes, sinó també Europa. “Aquesta ha de ser una negociació que respecti el camí i la velocitat que aquests petits països volem tenir”, va subratllar.

Acord duaner

Preguntat sobre si creu que es respectarà l’acord duaner en un possible pacte amb la UE, Vives va opinar que són els negociadors qui ho han de valorar. La setmana passada el cap negociador de la Unió Europea per a l’acord d’associació del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Harting, va visitar el Principat, on es va reunir amb diversos representants dels sectors econòmics i va posar sobre la taula que s’haurien de plantejar mesures transitòries a l’acord duaner, com a mínim, al tabac i les franquícies.

“Els negociadors han de veure quan fan una negociació que hi ha temes més complexos que es poden mantenir i altres que es poden cedir”, va senyalar ahir Vives. En aquesta línia, va ressaltar que “el diàleg comporta entendre l’altre i també fer-li aquelles concessions que es puguin fer en aquell moment”.

L’arquebisbe va argumentar que l’acord amb la UE “és un gran tema d’Estat” i, per aquest motiu, va demanar “molta unitat de tots els andorrans i andorranes”. A més, va destacar que els coprínceps, “especialment el francès, ajudarà molt en aquest camí cap a Europa”.

D’altra banda, Vives també es va pronunciar sobre la possible moció de censura dels Liberals d’Andorra al cap de Govern, Toni Martí. Malgrat que va recordar que venia de visita pastoral i “en so de pau”, va posar en relleu que els “partits polítics sempre tenen iniciatives i són lícites totes, siguin més o menys reeixides”.

Tot i així, va manifestar que al Principat “hi ha un Parlament en el qual hi ha un grup que té majoria i, per tant, que l’estabilitat, en principi, està assegurada”. En aquest context, va indicar que a “altres països del món, alguns de molt veïns, això no és així i tenen dificultats per tirar projectes endavant”.

Per aquest motiu va voler enviar un missatge de tranquil·litat als ciutadans d’Andorra. “Hem d’asserenar-nos tots i que cadascú faci les iniciatives que cregui”, va concloure Vives.

L'ARQUEBISBE CELEBRA EL SUPORT I LES CONDICIONS DELS SERVEIS PER ALS AVIS

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va valorar ahir positivament les tasques que s’estan realitzant per cuidar i donar assistència als avis després de visitar la clínica geriàtrica de Sant Vicenç d’Enclar i minuts abans de veure les instal·lacions de la residència d’El Cedre, en el marc de la visita pastoral que està duent a terme a la capital. “A vegades és un dels defectes que tenim a Andorra, que no valorem prou el que tenim”, va dir Vives, que va defensar la fórmula del del Govern que busca la “cooperació entre iniciativa privada i la pública” per cuidar els padrins del país que, va recordar, són persones que necessiten un suport al final de la seva vida. Abans d’entrar a El Cedre, Vives va parlar amb el ministre de Salut, Carles Álvarez, sobre el pressupost en sanitat. “El senyor ministre em ratifica que volen mantenir-lo, racionalitzar-lo”, i va agregar que avui la societat està demanant un “replantejament dels pressupostos del nostre Estat, revisar el que estem invertint en la sanitat, especialment amb els febles”. Tot i així, va manifestar que això no significa “reduir-lo, sinó invertir i donar major servei a les famílies”.

Sobre la possible falta de personal a El Cedre, Vives va declarar que “la ràtio està dins del que és normal, però bé, sempre podem demanar més”.

Vives diu que l'acord amb la UE és “irreversible”

Vives diu que l'acord amb la UE és “irreversible”

tracking