tribunals

La Batllia obre una causa a Meritxell Mateu per possible corrupció

L’acció legal també va contra Joan Pau Miquel, Cristina Lozano, Joan Cejudo i Roger Campamà

La Batllia obre una causa a Meritxell Mateu per possible corrupcióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els e-mails entre Meritxell Mateu quan era consellera general i diferents gestors i directius de Banca Privada han portat la batlle que s’encarrega del cas BPA, Canòlich Mingorance, a decidir que cal començar una investigació per determinar si la política i/o els membres de BPA van cometre algun delicte. Com aquesta situació no està directament relacionada amb la causa per blanqueig organitzat dins d’una entitat bancària que instrueix Mingorance, la batlle ha resolt que cal obrir una investigació separada. Per tant, passa l’afer al torn de batlles perquè s’acordi qui se n’ha d’encarregar, al mateix temps que tramet tota la informació relativa als informes que la policia va fer sobre el cas Mateu.

Mingorance explica en l’aute que motiva la investigació que pels correus electrònics “i del contingut dels mateixos semblaria que Mateu faria de lobbista remunerada per compte de BPA i de la multinacional Allianz, existint una coincidència temporal entre els pagaments rebuts, les comunicacions electròniques i el temps que ocupa l’escó al Consell General”. L’escrit destaca que la llavors consellera va rebre “pagaments per part de la societat panamenya Landstreet International Inc de com a mínim fins a 48.000 euros”. Cal recordar que Landstreet era la societat que BPA utilitzava com a caixa B, i que la batlle sospita, segons la instrucció, que s’usava per fer pagaments sota mà i primes que podrien estar relacionades amb activitats irregulars. Joan Pau Miquel era qui controlava els pagaments de Landstreet.

La batlle assenyala que existeixen imputs per pensar que hi podrien haver “uns presumptes indicis de tràfic d’influències i cor­­rupció tipificats i penats respectivament als articles 386 i 381 del codi penal”. La investigació no només serà per a l’actuació de Mateu, sinó que també concerneix Joan Pau Miquel, Cristina Lozano, Joan Cejudo i Roger Campamà. Aquests són els interlocutors de Banca Privada en l’afer d’Allianz, segons els receptors dels correus electrònics que s’han fet públics. Cal matisar que la investigació d’un delicte de cor­­rupció o tràfic d’influències, en cas de confirmar-se, afecta tant la persona que suposadament ha rebut una compensació per atorgar el favor com aquells que han fet el pagament per obtenir-lo. L’escàndol derivat que es fessin públics els pagaments de Landstreet i després els correus comprometedors van portar Mateu a presentar la renúncia com a consellera. La batlle ha donat trasllat a les parts de l’escrit atès que s’obre un termini de cinc dies perquè es pugui recórrer davant del Tribunal de Corts.

L’afer que motiva l’acció legal neix amb una sèrie de pagaments sense declarar des de la caixa B de BPA per valor de 48.000 euros a la consellera. La ja exparlamentària va al·legar que estava contractada per fer informes sobre la possibilitat d’establir un sistema a Andor­ra que permetés que els assalariats d’empreses andorranes que treballaven a fora (com els de BPA a Panamà o Madrid) poguessin cotitzar a la Seguretat Social andorrana. En aquest projecte hi estava vinculada l’asseguradora Allianz, que també estava interessada a obrir aquesta opció. Els correus revelats mostraven que hi havia suposades accions de Mateu amb polítics per incidir en els canvis. El projecte no va fructificar.

tracking