Turisme

Els hotels tanquen el millor pont en anys i el comerç destaca les vendes

L’UHA sobrepassa les previsions pel pont de Tots Sants gràcies a les reserves d’última hora

Els hotels tanquen el millor pont en anys i el comerç destaca les vendesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molts turistes van escollir Andor­ra com a destí per passar aquests quatre dies de pont i l’ocupació va ser tan elevada que es van superar les expectatives dels hotelers i els comerciants. “Ens pensàvem que dissabte i diumenge no ompliríem, però amb les reserves d’última hora vam arribar al ple total a les parròquies centrals i dilluns va anar molt millor del que esperàvem”, va declarar Manel Ara, president d’Unió Hotelera (l’UHA).

Ara, també va destacar que Ordino, la Massana i Sant Julià van registrar una afluència molt elevada, i que en canvi a Canillo i Encamp l’activitat va ser més fluixa. Cristina Canut, presidenta d’Autèntics Hotels, va fer una valoració similar. “Ha estat un bon pont. Els hotels del centre van romandre pràcticament plens des de divendres fins ahir, i la veritat és que no recordo cap any que s’hagi arribat a aquests índexs tan elevats.” Ambdós van coincidir que aquest any el calendari els havia beneficiat, perquè hi havia un dia més.

Els hotelers van comparar aquests quatre dies amb dates molt potents, com el 15 d’agost o el pont de la Puríssima. I van argumentar que només calia sortir al carrer per veure l’elevadíssima afluència de públic o les dificultats per trobar aparcament al centre de la ciutat.

Susagna Venable, la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Carlemany, també va mostrar la seva satisfacció amb els resultats obtinguts. “Estem molt contents. A la zona de Vivand les vendes van anar molt bé. Hi va haver molta mobilitat. Diumenge va ser el dia més fort i dilluns va minvar una miqueta”. La presidenta va assegurar que aquest any havia estat millor que els anteriors per l’efecte del calendari”.

Joan Babot, representant dels comerciants, va ser més modest en la seva valoració. Va reconèixer que s’havia treballat més que durant un cap de setmana normal, però “tampoc es van batre rècords”. També va apuntar que el volum de vendes havia sigut desigual i que hi havia botiguers que van treballar molt i altres no tant. Tanmateix, va confessar, que en general “el mes d’octubre es tancava amb bons resultats gràcies al pont de Tots Sants”. Michel Ser­res, vicepresident de l’Associació de Comerciants del Pas de la Casa, també va constatar que s’havia treballat molt bé i que s’havien registrat moltes cues i molta afluència de gent.

Betim Budzaku, gerent d’An-dor­ra Turisme, va fer una valoració molt positiva dels resultats obtinguts durant l’Andorra Shopping Festival, que també va coincidir amb el pont. Tot i que encara no disposa de dades exactes, Budzaku va explicar que l’esdeveniment “va mobilitzar molta gent perquè té un valor afegit. Els clients, a més de comprar també vénen a viure una experiència i a passar-s’ho bé”.

Durant el dissabte, de 16 a 22 hores, el comú d’Andorra la Vella va tancar l’avinguda Meritxell des del Pont de la Rotonda fins al car­rer Doctor Molines per permetre el pas d’una cercavila del Shopping Festival. La decisió de restringir la circulació parcialment es va prendre després d’escoltar les peticions de l’Associació de Comerciants i Propietaris de l’Avinguda Meritxell, que demanaven el tall de trànsit durant els tres dies. Tot i així, segons Joan Babot, la mesura no va tenir gaire incidència en la dinamització dels compradors. “El que realment ha destacat és la gran quantitat de gent que ha vingut”, va argumentar.

GRANS RETENCIONS DURANT TOT EL PONT

L’operació retorn es va produir ahir al matí i va generar importants retencions. Segons el centre nacional de trànsit es van generar cues de més de dos quilòmetres a la frontera del riu Runer i al Pas de la Casa. En sentit Espanya les retencions es van iniciar a les 10.30 hores i es van allargar fins passades les tres del migdia. A la frontera amb França van començar més tard, a les 12 hores, i el transcurs de la tarda va ser tranquil en ambdós sentits.

Diumenge va ser el dia que va registrar més cues del pont, arribant als 3 quilòmetres des de la nacional 145 fins a Sant Julià de Lòria durant el migdia, i al Pas de la Casa, durant tota la tarda, fins als quatre quilòmetres.

tracking