Reportatge

Panellet de pinyó

Les vendes d’aquest dolç cauen pel fet que ha coincidit amb el pont de l’1 de novembre i molts andorrans han marxat fora del Principat i els turistes no en compren, segons l’opinió recollida de diverses pastisseries. El quilo ronda els 40 euros.

Panellet de pinyóXavier Pujol

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Sense cap mena de dubte, el dolç per antonomàsia de la festivitat de Tots Sants segueix sent el panellet de pinyó, segons les diverses pastisseries consultades pel Diari. Una rere l’altra van respondre el mateix: el panellet de pinyons és el més venut. En el segon i el tercer lloc tampoc van tenir dubtes: el d’ametlla i el de coco.

Ara bé, cada cop també tenen més cabuda les propostes innovadores. “Aquest any n’hem fet de cafè i anís i un altre de dolç de llet”, ressalta Manel Pons, de la pastisseria Espiga d’Or. Tot i que assegura que les vendes han disminuït perquè ha coincidit amb el pont de Tot Sants i la gent marxa, Pons precisa que enguany han començat a comercialitzar abans el producte, en concret, durant la Fira d’Andorra la Vella, que va tenir lloc el 22 i 23 d’octubre. En aquest local el panellet de pinyó es ven a 44 euros el quilogram i la resta a 40 euros.

Tampoc estaven contents amb les vendes des de la pastisseria el Tortell. Jose Manuel da Silva destaca que si bé “les vendes van anar una mica millor el divendres i el dissabte”, amb el pont han caigut. Enguany, en aquesta pastisseria, han produït al voltant de 3.500 panellets, que venen a 1,25 euros la unitat. “Les vendes han estat una mica fluixes, la gent fa pont i els turistes no en compren”, ressalta Sofia da Silva, de la pastisseria Dolça, on els preus coincideixen amb l’Espiga l’Or.

No obstant això, des de La Lyonesa s’ho miren amb optimisme. “Ha estat molt bona aquesta temporada, se n’han venut més”, assegura Maria Soca. Potser és perquè en aquest establiment es ven el panellet de pi-nyons a 33 euros el quilo, un preu per sota respecte dels altres locals.

La majoria dels establiments consultats afirmen que han mantingut els mateixos preus de l’any passat. “El de pinyó de tota la vida té el mateix preu”, argumenta Sofia da Silva.

Tot i així, des d’Art i Pa, on han produït 200 quilos de panellets, asseguren que aquest any han pogut comercialitzar-los més barats, perquè ha disminuït el preu del pinyó castellà. “L’any passat teníem el panellet de pinyó a 55 euros el quilo i aquest any està a 41,50 euros. La resta, el d’ametlla, coco, cafè o xocolata el venem a 29,50 euros” explica el seu responsable, Agostinho Antunes da Silva.

tracking