Reportatge

L'ombra del contrabandista

Un jove ha vist com es ratifica una condemna de presó condicional per contraban, malgrat no haver estat detingut cometent el delicte. El Superior considera provat que l’home conduïa una furgoneta amb 24.000 paquets de tabac i que va fugir abans de poder ser arrestat.

L'ombra del contrabandistaArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni se’l va detenir in fraganti ni ningú el va veure cometent el delicte de contraban de tabac pel qual ha estat condemnat en primera i segona instància. El Tribunal Superior ha ratificat la condemna de dos anys de presó condicional i 50.000 euros de multa per a un home acusat d’haver intentat creuar la frontera amb 24.000 paquets de tabac. Els magistrats no han tingut en compte els arguments de la defensa del processat, un jove andorrà, que va esgrimir fins a sis subterfugis perquè el seu client fos absolt.

Els fets pels quals ha estat condemnat de manera ferma van passar el gener del 2013. Aquell dia, agents de duanes van localitzar un vehicle conduït per un conegut contrabandista prop de la frontera del Pas. Dar­rere viatjava una furgoneta, i una patrulla que es trobava al poble es va desplaçar fins al lloc, amb l’objectiu d’interceptar la furgoneta. En constatar que s’aproximaven els agents, el vehicle va fer mitja volta. El seu conductor va sortir corrents i es va escapar per la muntanya. Dins del vehicle es va trobar el tabac, el contracte de la furgoneta i un transmissor amb el qual s’hauria alertat des del primer vehicle el conductor de la furgoneta de la presència dels duaners. Ni els agents de duanes ni els de policia van veure com el jove condemnat fugia.

Les principals proves contra ell eren que, a més d’haver tingut altres episodis relacionats amb el contraban, el contracte de lloguer estava al seu nom i no tenia una coartada per demostrar que el dia dels fets no estava conduint el vehicle. Al Tribunal de Corts, l’acusat va assenyalar que no conduïa la furgoneta, que la va llogar després de rebre amenaces de dos veïns de la Seu i que en el moment en què es va localitzar era a casa dormint.

Ja al Superior, l’advocada del jove va enumerar una per una sis raons perquè fos absolt en segona instància. La primera, que mai se l’ha detingut cometent el delicte pel qual se l’ha condemnat. La segona, que va llogar la furgoneta sota amenaces i la tercera que si dies després es va interessar pel vehicle trucant a la duana, va ser perquè havia llegit a la premsa que havia estat interceptada i la volia recuperar.

No tenia coartada, va explicar, perquè no va voler que els seus pares, ja grans, anessin a testificar a la Batllia. I si es va contradir al judici, con va assegurar el ministeri públic, va ser perquè el fiscal el va pressionar. Per últim, va indicar que el passat del seu client no es podia tenir en compte perquè només tenia un antecedent per contraban.

tracking