Els professionals liberals volen regulació abans de l'acord amb la UE

Davant l’entrada de nous treballadors, demanen que es facin reformes legislatives a cada sector

Els professionals liberals volen regulació abans de l'acord amb la UEFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sophie Bellocq, degana del Col·legi d’Advocats, va explicar al Diari que el col·lectiu de les professions liberals reclamen que abans que se segelli un acord d’associació amb la Unió Europea volen que el país reformi la llei perquè es reguli cada un d’aquests sectors professionals, especialment el mèdic. Bellocq va acudir dilluns passat a la reunió amb el cap negociador de la Unió Eu- ropea per l’acord d’associació del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Har- ting, com a representant de les professions liberals. “No pots obrir a tothom el món sanitari, sense tenir una llei sanitària”, va exposar Bellocq.

En aquest sentit, va recalcar que el col·lectiu de professions liberals no s’oposen que si s’arriba a un acord amb la UE impliqui una obertura i vinguin amb més facilitats treballadors d’altres països sinó que demanen que existeixin unes lleis que estiguin “adaptades a cada professió liberal”. En aquest context, haurien d’establir les competències de cada una de les professions o poder garantir que cada un dels treballadors que vénen de fora realment són professionals dels sectors.

Bellocq es va mostrar optimista amb l’acord, però va emfatitzar que s’ha de realitzar bé. “L’associació amb la UE és necessària, no podem anar a mitges en la construcció, però s’ha de fer amb condicions”, va manifestar la degana del Col·legi d’Advocats.

D’altra banda, però, va lamentar que en la reunió del dilluns es van trobar que no es va venir a negociar. “Van venir per contestar-nos els possibles dubtes que poguéssim tenir sobre el procés que s’està fent”, va dir Bellocq, que hi va agregar que “hi havia poca cosa a fer en la negociació”.

Optimisme dels sindicats

Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), es va mostrar optimista amb la trobada que van mantenir amb Mayr-Harting. “Nosaltres, els sindicats, no esperem res millor”, va ressaltar. En aquest sentit, va indicar que li van requerir al negociador europeu que en el cas que s’arribés a un acord amb la UE, si també s’aplicaria la legislació laboral d’aquesta regió. “Ens va dir que sí”, va exposar Ubach.

Segons el representant de l’USdA la legislació europea “reporta molts avantatges” respecte a l’andorrana. “Ara mateix tenim moltes lleis que no emparen els treballadors i si es fes això tindríem una legislació que donaria cobertura a totes aquelles qüestions que avui dia Andorra ni es planteja ni crec que en un futur immediat es plantegi”, va sentenciar Ubach.

tracking