Política

Divisió entre els agents socials per la moció de censura de Liberals

L’USdA va més enllà i demana noves eleccions, la PIME critica durament la iniciativa i l’EFA demana que es deixi treballar el Govern

Divisió entre els agents socials per la moció de censura de LiberalsFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

L’encàrrec de l’executiva de Liberals d’Andorra al grup parlamentari del partit d’iniciar el procediment per presentar una moció de censura contra al Govern s’ha rebut de manera diferent pels agents socials que han contestat la trucada del Diari. Mentre que la Unió Sindical d’Andorra (USdA) va molt més enllà del partit del grup principal en l’oposició i reclama la convocatòria immediata d’eleccions, la Petita i Mitjana Empresa (PIME) crítica els liberals dels qui demana la seva desaparició. Més conciliadora es mostra l’Empresa Familiar Andor­rana (EFA) que reclama a l’oposició que deixi treballar el Govern i a l’executiu que informi millor els grups parlamentaris de la minoria de la seva tasca. Des de Demòcrates per Andorra (DA) es va criticar ahir l’anunci de l’executiva dels liberals que consideren un capítol més en la seva estratègia per intentar fer caure al Govern.

“Vaig més enllà de la moció de censura, no són els liberals els que l’han de presentar sinó que el que hauria de fer el cap de Govern, Toni Martí, és convocar eleccions anticipades”. Ho assegura el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, per qui la situació de l’executiu “és cada dia més insostenible”. El sindicalista apel·la “al sentit comú i a la dignitat del senyor Martí” perquè “convoqui eleccions al més aviat possible” i tampoc estalvia crítiques a la resta de consellers generals. “El país es mereix un Consell General unit, un altre tipus de polítics per poder afrontar amb la màxima garantia possible el repte més important dels propers vint anys: la negociació amb la Unió Europea (UE)”. Segons Ubach, “no podem anar a la UE amb una bandera pirata i sense un consens. Si no, anirem cap a un fracàs estrepitós”.

Atac de la PIME als liberals

Contundent també es mostra el president de la PIME, Marc Aleix, amb un atac furibund als liberals. “El 95% de l’actual merder és culpa dels liberals. És que aquests senyors no tenen memòria?”, es pregunta per afegir que “el que estan fent és donar suport als quatre cacics d’Andorra i avui per avui el poble no vol tenir cacics”. Després d’assegurar que de fer-se una moció de censura hauria de ser contra els liberals, ja que “aquesta gent ha de desaparèixer”, Aleix va assenyalar que “ells han deixat tant malament el país que avui és difícil afrontar els problemes”. I sentencia que “sens dubte l’executiu ha de seguir governant”.

“S’hauria de deixar el Govern treballar fins al final de la legislatura i aquest hauria de tenir una millor comunicació amb els grups parlamentaris”. Aquest és el to conciliador amb què s’expressava el president de l’EFA, Josep Maria Cases, que admetia tenir poca informació sobre la moció de censura que volen tirar endavant els liberals. “Cal deixar-los treballar”, va insistir i que “informin de la situació real en qüestions com la negociació d’un acord d’associació amb la UE”. Al respecte, va lamentar tenir “la sensació que tenen massa pressa i això necessita temps”.

Reacció demòcrata a la moció

Dos ministres dels Govern, el de Turisme, Francesc Camp, i el d’Educació, Èric Jover, van ser ahir molt crítics amb l’anunci de l’executiva dels liberals. La moció de censura “s’emmarca dins d’una estratègia molt clara del grup liberal i de Liberals de desgastar aquest Govern”, assegurava Camp, que afegia que “si el Govern es distreu amb elements o accions polítiques que van més enllà de la que ha de fer l’executiu dins de cada ministeri, estarem fent bona la seva estratègia”. El ministre de Turisme considerava que els liberals actuen així des de la derrota que van patir a les eleccions comunals perquè volen “recuperar el poder” i qualsevol forma per fer-ho és bona. “I una moció de censura s’inclou dins d’aquesta dinàmica”, assenyalava.

Jover, que a més de parlar com a ministre ho feia com a secretari general de DA, va afirmar que “mentre nosaltres estem actuant per millorar el país, barallant-nos amb qui faci falta, hi ha qui a l’únic que es dediquen és a fer soroll i a desgastar-nos”. Afegeia que “volen fer caure el Govern sigui quin sigui el preu, encara que desestabilitzin el país”.

tracking