Afers exteriors

Andorra vol la Cimera iberoamericana 2020

L’executiu dóna per fet que a la trobada d’estats que es farà d’aquí a dos anys s’escollirà la proposta del Principat

Andorra vol la Cimera iberoamericana 2020SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra va presentar ahir en el marc de la XXV Cimera iberoamericana que se celebra a la localitat colombiana de Cartagena d’Índies la candidatura del Principat a acollir l’edició del 2020 d’una trobada que reuneix cada dos anys els caps d’Estat i de Govern dels 22 països que conformen aquesta comunitat. Malgrat que l’elecció es realitzarà a la cimera que se celebrarà el 2018 a Guatemala, des de l’executiu es dóna per fet que Andorra serà escollida per acollir la XXVII edició de la trobada. “La proposta ha tingut molt bona acollida i els diferents contactes han estat molt positius”, va explicar en declaracions al Diari el cap de Govern, Toni Martí, que ahir va mantenir una reunió bilateral amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, a qui va felicitar per l’atorgament del Premi Nobel de la Pau. Ambdós mandataris van comentar la candidatura d’Andorra a la cimera i van tractar assumptes bilaterals d’interès comú.

Respecte a la presentació de la candidatura per a l’edició del 2020, Martí va indicar que es podria haver optat a organitzar-la d’aquí a dos anys però que no es va fer per diferents motius. Un, per tenir quatre anys de marge per preparar un esdeveniment que acull tots els caps d’Estat i de Govern dels diferents països que en formen part, a més de les reunions sectorials que es realitzen paral·lelament. “Es tracta de l’esdeveniment iberoamericà més important que es fa i que té un seguiment mediàtic de més de 100 milions de persones”, va dir.

El segon motiu és despolititzar la trobada, ja que Martí ja no serà el cap de Govern. “Ho he comentat [la presentació de la candidatura] als caps d’Estat i als grups parlamentaris i hi donen suport”, va indicar el líder demòcrata, que va assegurar que malgrat l’important desplegament que caldrà dur a terme per la cimera “Andor­ra té capacitat per acollir-la”.

L’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytan, va ser l’encarregat d’anunciar la presentació de la candidatura davant la reunió de coordinadors nacionals dels països iberoamericans. L’executiu va insistir que va ser molt ben rebuda, ja que la comunitat iberoamericana ha valorat molt positivament el desenvolupament de la sectorial d’educació que ja va acollir el Principat aquesta tardor.

Quant a la cimera, Martí va participar ahir en la primera trobada de caps d’Estat i de Govern i en algunes de les sessions de treball amb els mandataris dels diferents països iberoamericans fixades per a la present edició. També mantindrà diferents reunions bilaterals i trobades amb representants de la Secretaria General Iberoamericana i de l’Organització d’Estats Iberoamericans.

Andorra vol la Cimera iberoamericana 2020

tracking