Sector primari

Els pagesos veuen el tabac sentenciat per la negociació amb Europa

Alguns agricultors asseguren que el sector està preocupat i que ja es dóna per fet que l’acord duaner no es podrà mantenir a llarg termini

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Us garanteixo que estem treballant perquè es tinguin en compte les especificitats que sostenen l’economia del país.” La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va fer aquest esment al manteniment de l’acord duaner en el marc de les negociacions amb la Unió Europea en el discurs que va pronunciar ahir durant l’acte de lliurament de premis de la 38a Fira concurs del bestiar d’Andorra la Vella. Un compromís, no obstant això, que alguns pagesos que viuen del tabac no tan sols no es creuen, sinó que donen per fet que el sector perilla i que està pràcticament sentenciat. “Sóc molt pessimista, ens l’hem jugat massa. La veritat és que tinc por”, expressa un pagès d’Encamp que prefereix no revelar la seva identitat. L’afectat afirma que “mai havíem estat tan preocupats com ara, perquè veiem el final”, i alerta que al sector “hi ha por que s’acabi el tabac”, un final que es veu “molt a prop” després de la visita, dilluns, del cap negociador de la UE amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Harting, que va parlar de “solucions transitòries” per al tabac i les franquícies deixant clar que “no hi pot haver derogacions permanents”.

Un altre agricultor assegura que “tots estem molt preocupats per aquest tema” i alerta que “no ens creiem” el compromís per mantenir l’acord duaner. “Com a molt, si tenim sort, podem tindre quatre o cinc anys de marge. Més no crec, i potser no s’arriba ni a això”, sentencia. Un altre ramader consultat posa de manifest que malgrat els esforços del Govern “Europa ja ha dit que no a mantenir tots els productes agrícoles com a extracomunitaris” i per tant això s’ha acabat, “el tabac està tocat de mort”.

L'estat depèn del tabac

Els pagesos consultats posen l’accent en la dependència que l’Estat té del tabac. “Si això s’acaba tot Andorra anirà malament”, sosté un veí de Sant Julià, que remarca que si els pagesos es dediquen a l’agricultura i a la ramaderia és gràcies als ingressos que obtenen del tabac. Un aspecte que destaquen d’altres agents del sector. “Si ens treuen el tabac no sé com pagarem”, apunta. Un altre indica que “si s’acaba el tabac no hi haurà ni una vaca, ni una ovella, ni una cabra”, i subratlla que “un 35% del pressupost del Govern surt del tabac, si se’l carreguen no hi haurà diners”. “Si deixem perdre el tabac no hi veig solució”, resumeix. Per la seva banda, un agricultor que assegura que paga 1.600 euros cada mes a la CASS opina que “Andorra està en un moment crític perquè a l’Estat li entren directament 120 milions d’euros del tabac”.

El cap de Govern, Toni Martí, admet en la salutació amb motiu de la fira que “els pressupostos de l’Estat estan lligats al cultiu del tabac i especialment a l’exportació”, i aposta per diversificar l’economia buscant “noves activitats que ens facin ser menys dependents”. Un dels afectats, però, creu que “d’alternativa al tabac no n’hi ha cap” i considera que amb la resta “només podem malviure”. Un altre opina que s’hauria d’haver convocat el referèndum abans d’emprendre les negociacions. “Quan jugues als escacs si toques una peça ja està. No sé a qui se li va acudir moure-la però ara ja hi som”, lamenta, tot afegint-hi que “si no l’haguessin tocada potser ens hauríem pogut quedar com estàvem, però si comencem a fer soroll ja està”. Aquest agricultor destaca que es pot donar alguna solució transitòria o bé ajuts, però creu que “això ja s’ha acabat” i que marcarà “un canvi de paradigma” a Andorra.

Un canvi que acabarà, per als afectats consultats, com als pobles veïns de l’Arieja o del Pallars, on “hi viuen quatre persones grans perquè no poden viure de l’agricultura” i el jovent decideix emigrar.

tracking