justícia

La justícia resol 131 delictes majors per la via de l'ordenança penal en un any

Per aquesta via també es van tramitar 674 infraccions menors i 173 contravencions

La justícia resol 131 delictes majors per la via de l'ordenança penal en un anyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any judicial 2015-2016 és el primer en el qual es va aplicar durant tot l’exercici la reforma del Codi de Procediment Penal, que permet que els casos de delicte major que comportin menys de quatre anys de presó es puguin resoldre per la via de l’ordenança penal, coneguda popularment com a judici ràpid. És per això que les infraccions per delictes majors jutjades per ordenança penal s’han incrementat considerablement, ja que han passat de les 45 de l’exercici anterior a les 131 de l’actual. Això implica un augment del 65,7% dels casos resolts per aquesta via, segons dades de la fiscalia. Alfons Alberca, fiscal general, va valorar en l’obertura de l’any judicial que la reforma “no suposa únicament una major efectivitat en els mitjans humans i materials de l’administració de justícia, sinó una més prompta i efectiva satisfacció dels drets dels justiciables”.

Abans de la reforma, que va entrar en vigor al març del 2015, només es podien tramitar per la via del judici ràpid els delictes menors i les contravencions penals, però no els majors. Això ha permès que s’incrementi un 34,6% el nombre de sumaris resolts per delictes penals. En concret, mentre que l’exercici anterior es van resoldre definitivament un 6,46% dels procediments incoats per delictes majors, la xifra s’ha incrementat fins al 41% en el període actual.

Pel que fa a l’any judicial 2015-2016, principalment els delictes majors que es van instruir per la via ràpida van ser per lesions doloses. En concret, 42, dels quals deu van ser per violència de genere, dos més per violència domèstica i dos per violència a menors. També es van obrir procediments per maltractaments, amenaces, furts, estafa, violació de domicili, tinença il·legal d’armes o tràfic il·legal de drogues, entre d’altres.

El 3,7% d’ordenances penals més

D’altra banda, aquest exercici s’han tramitat 674 delictes menors i 173 contravencions penals per la via del judici ràpid. En total, per aquest procediment es van instruir 987 infraccions. Enguany, s’han incrementat un 3,7% les infraccions trameses a través d’ordenances penals respecte al període del 2014-2015. En aquella ocasió, es van dictaminar per aquesta via 951 casos, dels quals 45 van ser per delicte major, 720 delictes menors, així com 186 contravencions penals.

Enguany, la majoria dels delictes menors, 39, van ser per casos de violència de gènere, a més de 30 per lesions per imprudència en el marc d’un accident de trànsit i 26 amenaces no condicionals d’un mal constitutiu de delicte. En el cas de les contravencions penals, una cinquantena dels sumaris es van instruir pel consum de cànnabis.

LA XIFRA

512 Condemnats. És el nombre de persones penades per la via de l’ordenança penal el 2015-2016. La majoria van ser per delictes menors (452), mentre que 60 per delictes majors. Això suposa una disminució del 9,6% respecte a l’any anterior, quan es va condemnar 526 persones per aquesta via, 500 per delictes menors i 26, per majors.

tracking