sistema financer

Martí no està preocupat per les proves que diu tenir Higini Cierco

El cap de Govern insta l’antic accionista de BPA a aportar tot el que tingui a la justícia

Martí no està preocupat per les proves que diu tenir Higini Cierco

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, no està preocupat per les proves que Higini Cierco, l’antic accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA), afirma que té en el sentit que institucions de l’Estat tenien coneixement, amb antelació, que la FinCEN actuaria contra l’entitat bancària. “Puc assegurar que jo tinc la consciència extremadament tranquil·la”, va manifestar ahir Martí en declaracions als periodistes després de la sessió del Consell General. Preguntat sobre les proves que el banquer va afirmar –en la compareixença de dimecres davant la comissió parlamentària– que aportaria aviat, el líder de l’executiu va posar de manifest que no té indicis de quines proves poden ser i va instar els accionistes de l’extinta BPA a aportar-les a la justícia. “No sé quines proves són, però vostè creu que jo tinc proves fefaents que hi haurà nota i m’ho quedo? Siguem seriosos”, va sentenciar, tot afegint que “si hi són, hi són, però ja devien ser-hi fa un any o dos, no?”. “Doncs que surtin”, va concloure.

Martí va defensar el paper de l’executiu quan va esclatar la crisi i en aquest sentit va assenyalar que el 10 de març del 2015, quan la FinCEN va emetre la nota sobre BPA, el Govern va “ajudar les institucions perquè era el nostre deure davant d’una nota duríssima”. D’aquesta manera, va destacar que Cierco parlés d’“institucions oficials d’Andorra” i no pròpiament del Govern durant la compareixença al Consell General. “Hem fet la feina que ens pertocava amb les circumstàncies que vam viure”, va remarcar, i va indicar que “si hi ha hagut coses estranyes les ha de jutjar la justícia”.

Les respostes sobre Alcobé

Martí va anunciar ahir que contestarà les peticions de dimissió del ministre Jordi Alcobé a la propera sessió de control del Consell General, que tindrà lloc el 10 de novembre. El cap de l’executiu també va revelar que un avançament electoral és “plantejable” i va confessar que “si se’m digués que amb els grans temes d’Estat hi ha consens m’ho pensaria més de pressa”.

MERITXELL MATEU SE SENT VÍCTIMA DEL MASCLISME

Víctima “d’un deix medieval sobre el poder i les dones que assumeixo però que no comparteixo”. Així va dir sentir-se ahir l’exconsellera general demòcrata en una entrevista al programa La Rèplica, d’Andorra Televisió, dues setmanes després de la seva renúncia a l’escó parlamentari després que transcendís que havia cobrat de Landstreet, la societat panamenya que BPA feia servir de caixa B, i que, amb posterioritat, es filtressin uns correus electrònics que apuntarien que havia fet de lobbista per a l’entitat, aprofitant la posició d’avantatge com a consellera general.

Mateu va tornar a negar que usés el seu càrrec per beneficiar el projecte d’una asseguradora en el qual estava implicat BPA i que sabés que estava cobrant sense declarar a la CASS. “Jo els feia confiança, era una entitat que es veia seriosa i sòlida”, va argumentar, tot recordant que va ser el 2010 que va enviar el seu currículum a l’entitat, però que fins a final del 2011 no se li va fer una oferta laboral, per treballar “en diferents projectes internacionals”. “Jo els vaig dir que no era autònoma, que no els podia fer cap factura, i em van dir que havien trobat una solució”, va comentar. I en cap moment, va assegurar, li va passar pel cap que la contractessin perquè era parlamentària perquè, va justificar, eren el Govern i la CASS els organismes que essencialment tenien poder de decisió sobre el projecte plantejat, “i jo no tenia cap mena d’incidència”. Quant als correus electrònics filtrats, va assenyalar que s’han publicat “sesgats”.

L’exparlamentària va defensar que no feia res que no facin altres companys de l’arc parlamentari: compaginar l’escó amb una feina en l’àmbit privat. “I jo pressuposo que sempre han treballat per l’interès general”, va afirmar. Amb nom i cognoms es va referir al conseller del PS Pere López, de qui en va dir que fa auditories i participa de la comissió de finances.

Meritxell Mateu va comparar la sessió de Consell que va culminar amb la seva dimissió amb “un tribunal de la Inquisició”, i “vaig veure clar que els accionistes majoritaris s’havien convidat al Consell de la mà de l’oposició, especialment els Liberals”, pel fet que tenien els mails filtrats abans que sortissin publicats, va afegir-hi. Acusació que va negar el conseller liberal Carles Naudi després de l’emissió de l’entrevista: “no teníem els correus, els va exhibir un altre conseller, no Jordi Gallardo”, va assenyalar, referint-se a Pere López i tot demanant que “deixem-nos de guerres”.

Finalment, Mateu va admetre que va decidir deixar DA “en calent” perquè els dies posteriors a la renúncia “em vaig sentir desemparada”. “Potser si hagués reflexionat no ho hauria fet”, i “m’ho puc repensar, per què no”, va contestar a la pregunta de si podria tornar a la formació.

tracking