Sistema financer

El banquer diu que l'Estat sabia amb antelació la nota dels EUA

López i Pintat avisen que les afirmacions de Cierco “contradiuen” la versió de l’executiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Preocupació” és la paraula que van fer servir tant Liberals d’Andorra (Ld’A) com el Partit Socialdemòcrata (PS) a l’hora de valorar la compareixença de l’accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA). “Ha vingut a generar una preocupació i si realment es confirma [el que ha dit] són fets greus”, va afirmar en declaracions als periodistes el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, després d’escoltar les declaracions d’Higini Cierco. No pas gaire diferent va ser la reacció del conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López, el qual va afirmar que “sortim amb certa preocupació pel que ha explicat Cierco”.

El motiu? Segons Pintat, que “de confirmar-se tot el que ens ha explicat vindria a contradir moltes altres compareixences que hi ha hagut” en el marc de la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera del Consell General, on Cierco va fer ahir les seves exposicions davant d’una nodrida representació de consellers (vuit de demòcrates, cinc de liberals i els tres del PS i dos d’SDP). Pel portaveu liberal, “serien fets molt greus” perquè quedarien en dubte “els orígens que haurien motivat tota la intervenció”. A parer de López, el neguit vindria motivat pel fet que “se’ns han generat dubtes raonables sobre el fet que des d’estaments polítics del país es conegués la possibilitat de la nota de la FinCEN amb antelació”. Pel conseller socialdemòcrata, les argumentacions de Cierco van ser “clares” i van provocar “una ombra de dubte que ha planat de forma bastant general”.

Proves els propers mesos

López va explicar que Cierco “ha estat molt contundent i ha dit que els fets permetrien contrastar que hi havia coneixement per part d’administracions del país que aquest fet podria arribar”. A més, va revelar que “ha dit que tot el que estava dient quedaria demostrat els propers mesos”. I, coincidint amb Pintat, va concloure que “aquesta afirmació contundent que les institucions públiques estaven al corrent de la situació amb anterioritat contradiria la teoria del Govern des del primer moment”.

Pintat va recordar que el procés està judicialitzat i que serà “en el marc de l’Estat de dret on sortiran les conclusions i s’aportaran les proves”. Així mateix, va remarcar que “hem d’esperar que la justícia faci la seva feina” i també que conclogui la tasca de la comissió i s’elabori l’informe amb les conclusions de totes les compareixences. En aquesta mateixa línia, López va indicar que “serà necessari que la comissió segueixi treballant” i se celebrin les compareixences que queden. Per tot plegat, el socialdemòcrata va apuntar que estan “en espera que les compareixences que han de venir o les actuacions que Cierco pugui fer [per demostrar les seves afirmacions] aclareixi o desmenteixi aquests termes”.

Cinca insta a aportar proves

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va reaccionar a les proves que Higini Cierco afirma que té i va manifestar que “si és que té proves començaria a urgir que es portessin allà on cal portar-les, que és en seu judicial”. A més, va demanar que “si pot ser no s’aportin per capítols”, alhora que va posar de manifest que “si moltes de les [proves] que ara afloren s’haguessin aportat el 2014 moltes coses serien diferents”. “Si hi ha proves s’han d’aportar allà on s’hagin d’aportar i que qui correspon les valori i pugui obrir causes si ho creu oportú, però el joc aquest d’anar traient fascicles no crec que ajudi en res”.

A banda, va afirmar que “caiem reiteradament en el mateix error que és desviar l’atenció sobre el fet principal”, que són “els indicis o sospites que hi havia pràctiques il·lícites vinculades al blanqueig” a BPA. La resta, va destacar, “són qüestions col·laterals” que “no s’han d’eludir però que en res alteren la qüestió principal, que és saber si l’entitat propiciava el blanqueig”.

El banquer diu que l'Estat sabia amb antelació la nota dels EUA

El banquer diu que l'Estat sabia amb antelació la nota dels EUA

tracking