Reportatge

Tràmits d'hivern

El consolat argentí es trasllada durant el mes d’octubre al país, sobretot per gestionar els antecedents penals dels seus ciutadans, que arriben per treballar durant tota la temporada d’esquí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consolat argentí visita el país una vegada a l’any, generalment durant el mes d’octubre, que és quan els seus ciutadans arriben a Andorra per començar a treballar per a la temporada d’hivern.

El tràmit més important que exigeix Immigració és el certificat d’antecedents penals, es tracta de la gestió més habitual que han de fer. Aquest any, a més, els argentins han hagut de contestar algunes preguntes sobre la jubilació, i omplir altres certificats en funció de les necessitats personals.

És molt difícil obtenir dades precises de quants argentins hi ha censats, perquè tal com va explicar Marina Ripari, la cònsol adjunta de l’Argentina a Espanya, “la majoria té doble nacionalitat: l’espanyola i l’argentina”.

El funcionament del consolat a Andorra, com va explicar la cònsol, és itinerant, perquè el volum de sol·licituds no és suficientment significatiu com perquè es plantegin obrir una seu, i és per això que l’organisme es trasllada. La majoria dels contractats treballa a les pistes d’esquí o es dedica a l’hostaleria, i molts repeteixen cada any. Aprofiten la diferència d’estacions entre ambdós hemisferis per encadenar les temporades d’hivern. “Jo sóc de Rosario i allà també hi ha muntanyes. Treballo uns mesos a l’Argentina i després vinc a Andorra. Vaig conèixer el país gràcies a la meva germana, que fa molt temps que viu aquí. És el setè any que vinc, i aquest cop m’ha contractat una tenda de roba a la Massana”, va explicar una sol·licitant. També, dos amigues que van ser contractades al mateix bar van comentar que repetien experiència: “venim per segona vegada. Sempre ens demanen dos anys d’experiència en el sector”. Una parella d’empresaris va traslladar-se fa un any a Andorra “perquè és més tranquil, i té més qualitat de vida que Espanya”, asseguraven.

Tràmits d'hivern

tracking