Salut

Els sanitaris que van a les ambulàncies demanen que es reguli la professió

Hi ha una cinquantena de tècnics especialitzats en emergències sanitàries treballant al Principat

Els sanitaris que van a les ambulàncies demanen que es reguli la professióXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una quarantena dels prop de 50 tècnics en emergències sanitàries que treballen a Ambulàncies del Pirineu, al servei d’urgències mèdiques (SUM) i a la Creu Roja, han creat una associació per defensar els seus drets i exigir que es reconegui la professió. El president de l’Associació de Tècnics d’Emergències Sanitàries (Atesand), Josep Miquel Rodríguez, va assenyalar ahir en l’acte de presentació de l’entitat la necessitat de regular la professió per aconseguir el reconeixement com a personal sanitari. “No constem enlloc, hi ha qui té problemes per renovar papers com el permís de residència perquè la professió no existeix”, va explicar Rodríguez. Entre les reivindicacions també hi ha la d’obtenir el reconeixement de la formació sanitària i que aquests estudis que ara han de fer a l’estranger es puguin oferir a Andorra, tot i que ho veuen complicat perquè no hi haurà prou demanda d’estudiants. A més, reclamen que per accedir a la professió s’hauria d’unificar la formació i que fos la que es demana a altres països, és a dir un cicle formatiu de grau mitjà de 2.000 hores de formació.

Entre els objectius d’Atesand també hi ha la formació en l’àmbit de les emergències sanitàries i col·laborar en l’elaboració de protocols i reglaments en l’àmbit del transport sanitari assistencial. La setmana que ve es reuniran amb el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, i el 31 d’octubre ho faran amb el d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, amb l’objectiu de fer-los arribar aquestes reivindicacions.

LA COMISSIÓ LEGISLATIVA DE SANITAT ATENDRÀ LES INFERMERES

La comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient es reunirà el proper mes de novembre amb el Col·legi Oficial d’Infermeres després la petició feta per la presidenta de l’organisme, Mònica Duran, amb l’objectiu d’exposar els diferents neguits sobre les competències de la professió d’infermera i llevadora al Principat. Segons va explicar Duran, la principal reclamació que els farà als consellers generals girarà al voltant de la regulació de la professió. “Es tracta d’una necessitat de país i de tota la ciutadania. I això és el que volem explicar als consellers”, va manifestar.

tracking