Telefonia mòbil

La baixada de tarifes dispara la itinerància a l'estranger

El consum de megabytes a l’estranger durant el setembre va ser de 511.085, mentre que ara fa un any rondava els 20.000

La baixada de tarifes dispara la itinerància a l'estranger

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La rebaixa en les tarifes en itinerància per als clients d’Andorra Telecom ha tingut un efecte contundent durant els mesos d’estiu. Segons les dades registrades per la companyia entre l’1 de juliol –moment que va entrar en vigor l’estalvi– i el 30 de setembre el consum de megabytes a l’estranger s’ha disparat. El mes que més es va notar va ser a l’agost, quan el consum es va arribar a multiplicar per 30, passant de 27.818 megabytes a 827.107, xifra que significa que cada usuari va arribar a gastar 200 megabytes, molt per sobre dels 40 megabytes per usuari que s’havien registrat l’any anterior. Això va donar una despesa mitjana de 7,5 euros per client per la promoció de gratuïtat dels primers 50 megabytes.

Pel que fa al juliol, es va passar d’uns 27.000 megabytes a 403.794, mentre que al setembre dels prop de 20.000 megabytes consumits el 2015 s’ha passat a 511.085, xifra que significa que s’ha multiplicat el consum per 26. El director d’internacional i roaming d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, va destacar la xifra com a resultat de les noves tarifes, que permeten utilitzar dades a un preu de cinc cèntims el megabyte. Amb tot, va assenyalar que en el cas dels mesos de juliol i agost s’ha de tenir en compte la promoció que permetia consumir els primers 50 megabytes d’Internet fora del país de manera gratuïta. “Al setembre el consum baixa, potser perquè la gent està menys dies a fora”, va indicar.

Usuaris

Més enllà del consum de dades, la companyia també ha registrat un increment dels usuaris que surten del país i utilitzen Internet amb el telèfon mòbil. Així, l’any passat van ser unes 35.000 targetes SIM les que es va detectar que havien sortit del país durant l’estiu, mentre que enguany han superat les 41.500. D’aquestes, ara fa un any tan sols un 2% dels clients feien servir les dades, en canvi aquest estiu passat el percentatge es va incrementar fins al 10%. Casadevall va admetre que l’ús de la itinerància “és un hàbit que costa molt de trencar”, ja que la majoria de clients encara temen trobar-se una factura massa elevada, però va indicar que la voluntat és mantenir la línia d’oferir unes tarifes cada vegada més reduïdes i evitar l’ús de la doble targeta. Un pas que es podrà fer, també, gràcies a la participació a MásMóvil. “L’objectiu final és que els europeus que ens visiten no es piquin els dits quan són aquí i que els andorrans també puguem anar a Europa amb tranquil·litat.”

D’altra banda, pel que fa al consum de veu, tot i la reducció de preus, segueix estable, tant pel que fa a trucades rebudes com fetes, tot i un lleuger increment. En el cas dels missatges de text, malgrat que el nombre de clients que els utilitzen es manté prop dels 15.000, sí que s’ha detectat una reducció dels SMS enviats, segurament perquè la majoria utilitza les dades per enviar WhatsApp.

REDUCCIÓ DEL COST DEL 'ROAMING' PER ALS ESPANYOLS

El director d’internacional i roaming d’Andorra Telecom també va avançar que se segueix treballant per reduir el cost de l’ús del telèfon en itinerància per als turistes que visiten el país, sobretot en el cas dels espanyols, ja que són el col·lectiu més nombrós. Malgrat que algunes compa­nyies ja situen Andorra en zona europea i per tant s’ha produït una rebaixa substancial del cost per trucar i utilitzar les dades des del Principat, encara es mantenen negociacions obertes per aconseguir obtenir millores amb altres companyies. És el cas, per exemple, de Vodafone Espanya. Es preveu que a partir del desembre vinent un espa-nyol que vingui a Andorra tingui trucades, SMS i dades il·limitades per 12 euros al dia. Actualment la companyia cobra 6 euros per megabyte i el primer minut de trucada s’enfila fins als tres euros. “D’aquesta manera s’evitarà que hi hagi sorpreses a la factura”, va destacar Carles Casadevall.

tracking