Josep Dalleres

“Bartumeu suposo que es prepara per tornar a ser cap de Govern”

“Bartumeu suposo que es prepara per tornar a ser cap de Govern”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aposta per un canvi de la Llei electoral i assegura que de vegades li costa identificar-se amb el PS pels posicionaments que defensa i que explica en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

La política està molt crispada?

Em miro molt de lluny l’actualitat nacional i pel que sento hi ha molta crispació i s’hauria de calmar una mica. Dins la societat no la trobo al dia a dia. Hi ha problemes, més que potser fa 20 anys, i del que es tractaria és de solucionar-los.

Potser els polítics estan en un altre debat que no és el del dia a dia de la gent i això provoca desafecció i abstenció?

Crec que hi ha molts factors. Un pot ser que els debats que hi ha no demostrin dins del dia a dia per què es fan. Crec que el que s’ha de fer és oblidar-se de la política de la foto i de treure la frase bona per al bon moment. És molt més senzill. Diria que la política és l’art de negociar i potser he sentit a parlar de reformes, de la Constitució, i penso que hi ha un mínim de reformes que s’haurien de fer i començar pel sistema de representació.

Què li retreu al Govern actual per solucionar-ho?

Res, estem en una dinàmica que va molt més lluny d’Andorra, estem copiant esquemes del que es fa a fora i hi ha una màxima del Manual Digest que diu que abans de copiar ens hem d’assegurar que és bo i si no, no fer-ho. Són aquestes essències les que estem oblidant una mica.

El ‘cas BPA’ està embrutant la política?

És probable. El cas BPA no el conec, quan va petar tot no estava a Andorra i quan vaig arribar era un tema que trobava a totes les taules i primer em vaig limitar a escoltar, i la primera intervenció que vaig fer va ser demanar a cadascú d’intentar posar-se a la pell de qui és al Govern i es troba en un cas semblant, i a veure com hauria reaccionat. Tinc molt clar què hauria fet, d’entrada hauria demanat un informe contradictori que segurament m’hauria dit el mateix i automàticament hauria fet el mateix.

El Govern va actuar bé?

Crec que no tenia gaires possibilitats més tal com sé com han anat les coses. Qui va tallar els comptes de BPA per operar a l’exterior no va ser el Govern, van ser els propis operadors de fora, i què s’havia de fer, que tot el sistema bancari del país caigués? Perquè era la següent etapa. S’està parlant moltes vegades amb molta lleugeresa i si hi havia indicis que no anaven les coses bé s’havia d’actuar. Recordo quan es va crear l’INAF els debats que hi va haver i celebro que es vagi a les teories que defensàvem alguns, que tingui més control, autonomia, capacitat i internacionalització.

Li sembla bé que tingui membres estrangers?

Ho vaig defensar el 1997. El TC és menys constitucional i menys andorrà perquè tingui membres de fora? Al contrari. Jo ja trobo molt complicat que tots els batlles i magistrats puguin ser només andorrans. No acaba de quedar bé políticament dir això perquè es poden perdre vots, però no, les coses s’han de dir clares i si es perden uns quants vots no passa res.

Com veu el paper del PS en l’escenari actual d’Andorra?

De moment continuo estant al Partit Socialdemòcrata, dels cinc o sis que vam decidir crear el partit sóc l’únic que encara és al PS. No sé si hi seré molt de temps o poc però a vegades em costa identificar-m’hi. Hi ha coses que no les entenc, a vegades he demanat, d’altres no.

Quines coses?

Això quedarà intern al partit. Més que discrepàncies hi ha una crisi de la política i a Andorra està passant el mateix. Llavors o hi ha una reflexió del PS, i dels altres partits també, o l’abstenció anirà creixent. Crec que el PS està fent una bona tasca en el tractat d’associació, que és l’única que es pot fer, estar al costat del Govern i anar demanant. I potser és el més important d’aquesta legislatura. Sé els pocs consellers que hi ha, sé la feina que hi ha al Consell, ergo sé que no es pot seguir tot i llavors no s’ha de pretendre seguir tot si no es pot perquè llavors es fa malament i el que dic per al PS serveix per a d’altres. El marc que tenim avui és aquest. A Liberals no sé si tots es reconeixen dins del que es diu a vegades al Consell General, és un dels problemes dels partits. També hi ha discrepàncies a DA, n’estic segur, però quan estàs governant no es noten tant, surten després.

Quins canvis del sistema de representació proposa?

Ha estat molt important el sistema de llistes tancades però s’ha de fer un pas més. Ser valents. La solució fàcil, que és la que he sentit, que em sembla que és la que defensa el PS i no hi estic d’acord, d’eliminar la representació parroquial. La via és una representació molt més directa, a Andorra ens ho podem permetre. La gent està cansada d’haver de votar una llista a dins de la qual sap que hi ha una o dues persones a qui no fa confiança. Luxemburg té llistes semiobertes, no pots barrejar gent de llistes diferents però sí no votar tots els d’una, i és una solució. Pots canviar l’ordre que et dóna el partit, és una altra solució. Falta la voluntat, la visió, eliminar egos personals que en un sistema d’aquests s’eliminen de cop.

Si el Partit Socialdemòcrata continua per aquesta línia es planteja deixar la formació?

No estic implicat en el dia a dia però hi hauria d’haver un plantejament amb què estigués molt disconforme.

Al congrés del PS es parlarà de plantejaments ideològics, entre els quals el de la doble nacionalitat. Hi està d’acord?

No, i dient això automàticament ja estic catalogat de retrògrad. He defensat des que es va fer la Constitució el sistema de nacionalitats actives i passives, que requereix convenis bilaterals. Vol dir que un pot tenir la nacionalitat andorrana i l’espanyola però únicament pot tenir una d’activa, és a dir, no pot votar alhora als dos llocs. Crec que un conveni bilateral, que globalment funcionen, si estàs a Andorra tens activa la nacionalitat aquí i si canvies de residència automàticament de manera administrativa es torna passiva. Amb això ja hi estic d’acord. No que hi hagi dos tipus d’andorrans, els que tenen dos, tres, quatre passaports i juguen a totes les cartes, i els que només en tenen un. És evident que si el congrés del PS adopta una solució que per a mi és massa ambigua és una de les solucions que em queden.

Es plantejaria deixar el partit?

En un cas així, sí. Sé per què es va posar a la Constitució el que es va posar i encara és massa aviat per dir-ho, però continua sent vigent.

Com veu els companys d’SDP i el paper de Jaume Bartumeu?

Són excompanys i Jaume Bartumeu suposo que s’està preparant per tornar a ser cap de Govern, m’imagino, és lògic.

Manté bona relació amb els que van ser companys?

Sí, he procurat mantenir bona relació amb tothom.

tracking