Crisi política

Toni Martí manté Jordi Alcobé com a ministre

El cap de Govern denuncia que l’executiu viu “sota pressió i sota insinuacions” i confessa que s’ha plantejat avançar les eleccions

Toni Martí manté Jordi Alcobé com a ministreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Hi ha unes quantes reunions previstes per a la setmana que ve i a totes hi seran cadascun dels ministres actuals del Govern d’Andorra.” D’aquesta manera va anunciar ahir el cap de Govern, Toni Martí, la voluntat de mantenir en el càrrec de ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions Jordi Alcobé, que va posar dijous la cartera a disposició del líder de l’executiu per les informacions que el vinculen amb l’afer Meritxell Mateu i Banca Privada d’Andorra (BPA). En declaracions als periodistes després de presidir la reunió que l’executiu va celebrar amb els cònsols, Martí va confirmar que ahir al matí va rebre la carta en què Alcobé li comunica la decisió de sotmetre’s a la confiança del cap de Govern perquè decideixi si vol que segueixi sent membre de l’executiu, i va afirmar que tot i no haver-la llegit “hi ha previstes reunions amb tot el Govern la propera setmana”, recalcant, d’aquesta manera, que hi assistiran tots els ministres.

Martí va denunciar amb contundència que els membres de l’executiu estiguin en el punt de mira per l’afer BPA i va manifestar que “sota pressió i sota insinuacions, nosaltres hem d’assumir la nostra responsabilitat i ens hem d’esforçar” tot i que “no és fàcil suportar tot això”. No tan sols això, sinó que va assegurar que “hi ha dies que dic: ‘Avancem les eleccions’, perquè veig com pateixen els ministres i les seves famílies” i “evidentment m’afecta”. En aquest sentit va implorar: “Per què no tornem a la normalitat? Podem tornar a la raonabilitat dins del debat polític andorrà? Si el problema és el cap de Govern me’n vaig. Si el que es vol és el meu lloc el dono.” Martí va deplorar que “s’estan arribant a uns nivells que em sap greu per Andor­ra” amb “tot el serial de Cinca, un ministre que s’ha hagut de despullar, Espot donant els extractes bancaris, Alcobé, Saboya... i els que vindran”, va etzibar.

El cap de Govern va posar de manifest que “si veritablement aquest Govern està fet de tantes males persones que vagin a la fiscalia ja”, però “no poden sortir mitjans insinuant coses cada dia”, va assenyalar. I va concloure amb un desig: “M’agradaria que s’acabés això.”

Peticions de dimissió

Com ja va fer Liberals d’Andorra dijous –ahir no va voler fer declaracions–, els consellers de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i del Partit Socialdemòcrata (PS) Víctor Naudi i Rosa Gili van demanar ahir la dimissió de Jordi Alcobé perquè, tal com va revelar ell mateix durant la compareixença, va treballar com a assessor de BPA fins al 2013. Segons va argumentar Naudi, “això clarament contradiu o no respecta la llei, és un incompliment i això és suficientment greu perquè formalitzi la seva renúncia al càrrec”. De la seva banda, Gili va assegurar que “hi hauria un clar incompliment de l’article 4 de la Llei de Govern que diu clarament que un ministre no pot tenir altres activitats més enllà de les seves tasques executives”. Tot i que el partit encara no ha acordat formalment demanar la dimissió d’Alcobé, Gili va afirmar que “és molt difícil justificar la seva continuïtat en el càrrec”. “La sortida adequada hauria estat la de la dimissió i que el cap de Govern l’acceptés”, va remarcar.

Des del grup parlamentari de DA van donar suport ahir al posicionament de Martí i van destacar que “compta amb el ministre Alcobé per tirar endavant els projectes que se li han encomanat”. Des del partit, el secretari d’organització, Esteve Vidal, va assegurar que confien “plenament” en el criteri de Martí i va expressar el suport dels taronges a Alcobé. Vidal va declinar valorar la relació del ministre amb BPA fins al 2013, quan ja feia un any i mig que ocupava el càrrec, i va apuntar que “el que feia era complir uns compromisos adquirits amb anterioritat i els va finalitzar a l’inici de l’etapa com a ministre”.

tracking