12 d'octubre

Montobbio aposta per fer comprendre Andorra a la Unió Europea

L’ambaixador espanyol recalca la importància d’assolir un acord d’associació i afirma que és “un repte compartit” entre els dos estats

Montobbio aposta per fer comprendre Andorra a la Unió EuropeaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Estem negociant i negociar no és únicament explicar i defensar el plantejament i la posició de cadascú enfront de l’altre, sinó també posar-se a la seva pell, en la seva perspectiva i vivència del món.” L’ambaixador espanyol, Manuel Montobbio, va apel·lar ahir a la necessitat que té el país d’arribar a un acord d’associació amb la Unió Europea. En el seu tercer discurs amb motiu del 12 d’octubre, Diada nacional d’Espanya, Montobbio va afirmar que “navegar cap a Europa, construir Europa és avui, per a Andorra i la Unió Europea, negociar l’acord d’associació i preparar-nos mútuament per a la transformació i l’oportunitat que comporta”, asseverant que la integració europea és “un somni” que “ha proporcionat als europeus i al món la millor història de les nostres històries”.

L’acord, “objecte principal”

És per això que va assegurar que “explicar i fer comprendre Andor­ra a la Unió Europea i la Unió Europea a Andorra” és “un repte” en el qual hi estan implicats l’ambaixada espanyola i la francesa, les úniques de la UE amb presència al país. “Tenim una especial responsabilitat i voluntat d’exercir i contribuir-hi”, va dir, i va remarcar que explicar Andorra és “objectiu de la nostra tasca quotidiana”. Segons va subratllar, això es demostra amb el fet que l’associació amb Europa és “objecte principal de les consultes i la interlocució política entre els nostres governs”.

En un parlament bilingüe en què no van faltar referències i elogis a la capitalitat cultural iberoamericana, va assenyalar que Andorra “pot ser” un Estat de dret amb “una economia alhora competitiva i font d’oportunitats”, i amb “una estructura diversificada amb nous sectors de futur, part del mercat interior, associada a la comuna aventura europea”. “Un país des d’on construir Europa, una Europa que no sigui tan sols el mercat dels andorrans, sinó sobretot llur casa”, va sentenciar, fent-se seu el projecte d’integració europea. “Repte compartit entre Espanya i Andorra, car ens importa que Andorra arribi a ser el millor que pot ser, car aquesta potencialitat es retroalimenta positivament”, va concloure.

Montobbio va tenir paraules també per al col·legi espanyol María Moliner, que ha iniciat aquest any el curs escolar al centre integrat d’Escaldes-Engordany. L’ambaixador va celebrar l’arrencada de l’escola “més enllà dels ajustos inherents a la posada en marxa de tota institució”, i va agrair a la fins ara consellera d’Educació de l’ambaixada, María Soledad Salafranca, “la seva tasca i dedicació” a l’hora de fer realitat l’escola. Respecte a les queixes que hi ha hagut sobre la manca de docents a l’institut espanyol, Salafranca va assegurar que el problema està “definitivament resolt”, i va al·legar que la seva renúnica es va produir abans de començar el curs. “He presentat el meu cessament per motius personals d’acord amb els meus valors i principis”, va manifestar.

SABOYA DESTACA LES BONES RELACIONS ENTRE ELS DOS ESTATS

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va explicar als periodistes que el discurs de l’ambaixador espanyol posa en relleu el bon moment en què es troben les relacions entre els estats andorrà i espanyol. Unes relacions que “es basen en les normes d’un Estat de dret, en el respecte mutu i que estan regides per tractats bilaterals i multilaterals”. Amb aquestes paraules Saboya feia una referència a les dites per Montobbio minuts abans, quan en el seu discurs va indicar que “els estats han de navegar en qualsevol circumstància aplicant els principis de l’Estat de dret i seguint el que disposa la Constitució, les lleis i els tractats internacionals”.

El ministre d’Afers Exteriors també va destacar del discurs de l’ambaixador el suport de l’Estat espanyol, i també del francès, en les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea. I va recordar el CDI signat amb el veí del sud “en un moment de molt soroll” mediàtic i la deferència que va tenir el president del govern espanyol de venir a Andorra a signar-lo.

Va destacar els esforços realitzats per mantenir el sistema educatiu espanyol que, juntament amb l’andorrà i el francès, “mantenen la diversitat de l’oferta”.

Montobbio aposta per fer comprendre Andorra a la Unió Europea

tracking