festa magna

Avenços legislatius pels drets dels discapacitats

La llei de mesures urgents per complir amb la Convenció sobre els drets dels discapacitats s'enllestirà abans que acabi l'any

Celebració de la Festa Magna, aquest dimarts al Complex Esportiu i Sociocultural d'EncampD.R. / ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern prepara un projecte de llei de mesures urgents que modificaran diverses lleis per adaptar-les a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, ratificada el 2013, i que espera entrar a tràmit parlamentari abans que acabi l'any. Així ho ha explicat el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la celebració de la Festa Magna, en què ha estat preguntat per aquest tema després que la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) hagi mostrat la seva preocupació perquè els drets dels discapacitats puguin diluir-se dins d'una llei d'igualtat. Espot ha volgut tranquil·litzar el col·lectiu i ha assegurat que “són dues potes i dues qüestions absolutament complementàries”.

Elministre ha volgut aclarir que una cosa és la llei d'igualtat que “previndrà i atacarà problemàtiques vinculades a la discriminació”, i els discapacitats són un dels col·lectius afectats, i una altra són les modificacions legislatives que es portaran a terme per acomplir amb el conveni de les Nacions Unides, i que assegura que no té res a veure. Espot ha volgut tranquil·litzar el col·lectiu afirmant que “són dues potes i dues qüestions absolutament complementàries”.

Segons ha explicat el ministre, la llei de mesures urgents obligarà que “en un termini d'un o dos anys es facin modificacions més importants perquè tot el nostre ordenament jurídic quedi perfectament conformat a les disposicions del conveni”.

El Govern reitera l'aposta per l'atenció domiciliària amb un pla de xoc

Al voltant de 600 persones han participat aquest dimarts en la celebració de la Festa Magna que ha tingut lloc al Complex Esportiu i Sociocultural d'Encamp. Durant l'acte, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha volgut reiterar l'aposta del Govern per una atenció domiciliària “de la mateixa qualitat, tarifes i harmonitzada a tot el país”.

Espot ha incidit en el pla de xoc que està portant a terme el Govern amb l'objectiu que les persones grans sols hagin d'anar a les residències en casos de dependència molt elevats, i és per això que de manera conjunta amb els comuns treballen per fer una reorganització competencial. Segons la Llei de serveis socials i sociosanitaris aprovada durant la passada legislatura, la titularitat de l'atenció domiciliària correspon al Govern però pot delegar en els comuns, i per tant, segons Espot, “ara estem en procés de reorganitzar i acabar de decidir si el Govern es fa càrrec de la gestió, o si alguns comuns segueixen fent-se càrrec i a les parròquies que vulguin ho farà el Govern”. En aquest sentit, el cap de Govern, Toni Martí, ja ha anunciat que el proper divendres mantindrà una reunió amb els cònsols per tractar de manera més aprofundida temes competencials.

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que ha assegurat sentir-se especialment il·lusionat de participar per primera vegada com a titular de la cartera encarregada de la gent gran, ha aprofitat el seu discurs per recordar els avenços que va suposar l'aprovació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris com ara la consolidació de les pensions de solidaritat. Tot i això, ha reconegut que encara queda molt camí per recórrer i s'ha compromès a treballar per la millora de les pensions contributives.

Per la seva banda, el president de la Federació de la Gent Gran, Simó Duró, també s'ha dirigit a tots els presents per donar-los la benvinguda i aprofitar la presència de les autoritats per fer algunes reivindicacions. Una vegada més, Duró ha insistit en la necessitat d'un augment de les pensions perquè assegura que per sota dels 1.000 euros no es pot viure dignament a Andorra, i ha demanat que part dels beneficis de les parapúbliques es puguin destinar a aquest fi. També ha demanat un major acompliment dels compromisos anunciats, i ha aprofitat per agrair la sensibilitat que ha demostrat el ministre. Tot i això, Duró ha volgut deixar palès que el Partit Socialdemòcrata és qui més escolta les seves necessitats.

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant el seu discurs a la Festa Magna 2016

tracking