TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

reportatge

Una aposta per la unió ibèrica

El nou Partido Ibérico defensa la unificació d’Espanya, Portugal i Andorra en un únic Estat que creï sinergies amb tots els països de parla castellana i portuguesa del món per tal d’evitar duplicitats administratives i de gestió i tenir més força i veu al món

Una aposta per la unió ibèrica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dilema sobre si un ter­ritori s’ha d’annexionar a un Estat més gran per ser més fort, s’ha d’unificar amb altres per crear un tot més poderós o si s’ha de segregar per mantenir la seva essència i poder fer el seu camí, ha estat una constant al llarg de la història. D’exemples en podem trobar de tots tipus i molts. Fins i tot en els temps actuals, marcats per la globalització, no hi ha una posició clara sobre com adaptar-s’hi. Recentment ha sor- git una nova proposta en la línia d’unir esforços, i afecta directament Andorra.

Es tracta del Partido Ibérico, que defensa la unificació d’Espanya, Portugal i el Principat en un nou Estat: Ibèria. La formació sorgeix de la fusió del Partido Ibérico Íber espa-nyol i del Movimento Partido Ibérico portuguès, i es va concretar l’1 d’octubre passat a Lisboa. En la reunió, en la qual van assistir unes 25 persones, van aprofitar per redactar el manifest, titulat Declaració de Lisboa. I comença així: “El Partido Ibérico Íber/Movimento Partido Ibérico es defineix ideològicament com a iberista i paniberista, és a dir, defensa un projecte polític pannacional ibèric que té un doble objectiu”.

D’una banda, “l’articulació constitucional i confederal d’Ibèria, com a Comunitat Ibèrica de Nacions, composta actualment per Portugal, Andorra i Espanya”. De l’altra, “l’articulació intergovernamental de la Iberofonia”. Una aposta per la “convergència” de tots els països del món que parlen castellà i portuguès “si així ho decideixen sobiranament”. En el cas dels tres països de la Península, hauria de ser a través d’un canvi en les respectives constitucions que requeriria el vistiplau com a mínim del 66% de la població. La voluntat és ser més forts i tenir més veu en organismes internacionals com el G-8.

Entre els punts fundacionals també asseguren que aposten per la defensa dels Drets Humans i per l’Estat del benestar. Consideren que la unificació permetria “eliminar duplicitats” a través de gestionar una única Seguretat Social, serveis públics, espai radioelèctric, bancs centrals o lligues esportives, entre altres. Fins i tot diuen que volen anar “més enllà del que suposa la Unió Europea” i dels països llatinoamericans, i es mostren partidaris de “coordinar-nos” amb regions d’Amèrica, Àfrica i Àsia on es parli castellà o portuguès.

Per ara a Andorra no tenen representació, però asseguren que estan buscant gent per obrir una delegació al Principat per escampar les seves idees iberistes.

tracking