Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Tribunals

La batlle rebutja fer noves proves i tanca l'afer BPA amb 25 processats

Canòlic Mingorance fa l’aute de conclusió entenent que els centenars de noves actuacions que se li demanaven no aportarien res de nou
La batlle Mingorance ha tancat la primera causa sorgida arran de la intervenció de BPA perquè es pugui celebrar el judici.

La batlle rebutja fer noves proves i tanca l'afer BPA

La batlle Mingorance ha tancat la primera causa sorgida arran de la intervenció de BPA perquè es pugui celebrar el judici.

Fernando Galindo
Actualitzada 07/10/2016 a les 20:45
La batlle Canòlic Mingorance ha rebutjat els centenars de noves proves que demanaven la dotzena d’advocats que representen les diferents parts implicades en el cas. L’aute de conclusió del sumari estableix que es processaran 25 exdirectors, exdirectius i exgestors de Banca Privada d’Andorra pel “presumpte delicte de blanqueig de diners o valors comès en el marc d’un establiment bancari, en grup organitzat i de manera habitual”. Els principals inculpats, en l’ordre en què l’aute de la batlle els situa, són: Joan Pau Miquel Prats, Luis Pablo Laplana Moraes, Xavier Mayol González, Mauricio Escribano Sánchez, Sergi Fernández Genés, Santiago de Rosselló Piera, Isabel Camino Sarmiento Fuertes, Francesc Xavier Domingo Roigé i Amaya de Santiago Bullich. En el sumari hi consten posteriorment 16 processats més.
Mingorance ha considerat que l’allau de noves proves i documentació que demanaven, es- pecialment les defenses, no aportarien res substancial a les investigacions ja realitzades. Concretament, estableix que “s’han practicat totes les diligències que s’han estimat pertinents per la comprovació dels fets objecte del mateix i de les seves circumstàncies, així com la depuració de les persones responsables sense que quedi per practicar, a judici de qui proveeix, cap altra actuació útil pels fins sumarials”. A conseqüència del rebuig de les noves actuacions sol·licitades, que la batlle entén que l’únic que farien és retardar innecessàriament la data del judici, “es declara acabat el sumari en la present causa, el qual es remetrà al Tribunal de Corts, davant del qual hauran de comparèixer les parts interessades en el termini de quinze dies”.

Preparar el judici
L’aute “no és recurrible” i per tant ara tot passa ja al Tribunal de Corts, que haurà d’anar preparant la data d’aquest primer judici del cas BPA. Cal recordar que el processament es circumscriu a la causa principal del cas BPA, entenent que hi ha en total una dotzena que van avançant paral·lelament més altres que estan relacionades i que s’han anat desglossant. En la causa principal ha entrat fonamentalment tot l’afer del presumpte blanqueig massiu de capitals (uns 70 milions) de la màfia xinesa, concretament vinculat al presumpte capo Gao Ping. La màfia xinesa hauria blanquejat desenes de milions d’euros a través de les transferències que feia cap a la Xina Rafael Pallardó, home de palla de la xarxa, i que acabaven en comptes de familiars i amics de Gao Ping al país asiàtic, i especialment del seu pare. S’ha arribat als 25 processats perquè una part estan només involucrats en les anomenades compensacions, on s’entregaven diners en metàl·lic a Espanya i es compensava amb transferències a Andorra.

ACUSACIÓ A L'EXÈRCIT ESPANYOL D'HAVER PASSAT INFORMACIÓ FALSA ALS ESTATS UNITS
Dels centenars de diligències que s’han rebutjat, la més cridanera fa referència al processat Luis Pablo Laplana Moraes. L’exgestor de BPA ha presentat una querella a Espanya contra el militar espanyol Basilio Luis Sánchez Portillo per haver participat en un programa de televisió espanyol. Segons l’escrit del seu lletrat, es van reproduir unes gravacions telefòniques fetes al seu client (punxat per autoritats espanyoles pel cas Petrov) que haurien estat reproduïdes després de ser editades. I per això entén que són falses. Laplana també manifesta, segons es desprèn de l’aute de conclusió del sumari, que “no només els serveis d’intel·ligència espanyol, suposadament d’intel·ligència militar, van facilitar informació d’un sumari espanyol a les autoritats nord-americanes sense autorització dels seus tribunals, sinó dades falses”. La batlle considera que aquesta acusació és “més que agosarada” i prefereix “obviar la gravetat de l’afirmació” entenent que “és una qüestió que no afecta la present causa”. Afegeix que les “comunicacions entre administració militar espanyola i departament del Tresor nord-americà no tenen res a veure amb la present causa”.
Etiquetes
  • #8 Quins xollons
    (07/10/16 12:14)

    Després de tot aquest cuento, qui anirà a la garjola per haver empresonat dos anys al Joan Pau injustament ????. Com se'n diu d'això ???? Prevaricació ????

    Respondre
  • #7 pepe
    (07/10/16 10:58)

    no se lo q ha pasado, lo q si tengo claro, es q lo q dicen q ha pasado, no ha pasado y q una cosa es q no haya control al dinero negro gestionado por un banco y otra muy distinta quedarse el dinero de los tenedores de acciones de BPA, pq si hay gente atrapada con hasta 100.000, en valores, es pq alguien se lo ha gastado, por cierto, ¿Desde cuando se le quita la h a canolich?

    Respondre
  • #6 Fums i miralls
    (07/10/16 10:39)

    El cas BPA em recorda a les armes de destrucció massiva de l'Iraq .... on estan ...? El peix està venut abans d'arribar a port, i en el cas BPA és així.La justícia brilla per la seva absència i estan actuant com titelles a sou en aquest fals teatre que és el cas BPA.

    Respondre
  • #5 Ton
    (07/10/16 10:38)

    No normal en estos casos los Sr CIERCO una potencia en este país quien los juzga.? si ya se venía ha venir en cambio él directos aún está en la carcel esto es la justicia en este país el más fuerte es el que gana

    Respondre
  • #4 Venuts
    (07/10/16 09:20)

    Els tres poders de l'Estat estan al servei del capital, la "justícia" és una quimera. "Yo declaro que la justicia no es otra cosa que la conveniencia del más fuerte". Platón.

    Respondre
  • #3 Teatro del bueno
    (07/10/16 09:02)

    'La instructora del cas ha denegat les més de 250 proves i diligències que els advocats de les diferents parts van sol·licitar després que es notifiqués l'aute de processament el passat mes d'agost'. Ja es veu a venir com pot acabar tot aquest cas. Pot acabar arxivat per la múltiple indefensió manifesta en la seva instrucció. En resum, una cortina de fum negre, molt negre. Algun dia algú ens explicarà de que va tota aquesta comèdia ?

    Respondre
  • #2 Inquisició moderna
    (07/10/16 08:19)

    Diuen que si la batlle no tanca ara l'instrucció se'ls hi acaba el màxim termini per continuar tenint al senyor Joan Pau a la pressó. Diuen que no interessa que els hi surti al carrer en motiu de "l'alarma social" que això provocaria (?). Som a una nova Inquisició del segle XXI ?.

    Respondre
  • #1 Antipolític
    (07/10/16 08:01)

    O sigui que mai coneixerem la veritat ! S'ha fet tot de manera molt confusa per tapar, molt segurament la realitat ! Penso que hi han persones a alt nivell que tenen interès a que no es coneixi la realitat. Això no em farà agradar els polítics. Tot el contrari ! Em fa creure que son una colla d'incapaços perillosos. Quan les coses no son clares, les portes estan obertes a totes les maneres de pensar i interpretar.  El balanç d'aquest govern serà CATASTRÒFIC ! 

    Respondre
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477