justícia

La UDEF diu que l'exdirector d'ATV va blanquejar els diners dels Pujol

S'acusa Francesc Robert de ser "una peça clau" en el procés mitjançant una empresa que controlava al Regne Unit i que canalitzava els fons cap a Croàcia

Francesc RobertXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) espanyolaacusa l'exdirector de Ràdio i Televisió d'Andorra(RTVASA), Francesc Robert,d'haverblanquejatla fortunade la famíliaPujol a Andorra a travésd'inversions immobiliàries a Croàcia, segons publica avui el diari El Mundo.El rotatiu assenyala que lapolicia del país veíha presentat un nou informeal'Audiència Nacional quesitua Robert, amic de Jordi Pujol Jr., com una "peça clau en el blanqueig" que hauria fetla família de l'expresident català. Segons la UDEF, Francesc Robertinjectava diners a Croàcia a través d'una societat instrumental al Regne Unit i, tot seguit, JordiPujolFerrusolali "compensava" traient els diners en metàl·lic dels comptes bancaris dels Pujols i lliurant-los-hi.

L'informe de la UDEF que cita el rotatiu espanyol "connecta"per primera vegadaels "nombrososreintegraments en efectiu"que hauria fetel fill de l'expresidentals comptes familiars que tenien al Principatamb les "injeccions de capital" ala societat Kvadrat Grandja, consideradapels investigadors comuna "plataforma perblanquejar diners fora del circuit declarat". En aquest entramat hi hauriaimplicatsa més de Pujol, la família Suqué, propietària dels grans casinos catalans, i altres empresaris als quals Jordi Pujol pare va adjudicar projectes públics. El Mundo es citaconcretament altres noms com elsd'Albert Espallargas, José Miguel Rubio Fernández o Juan Ernesto Piqué. I, en tot plegat, s'apunta Francesc Robert com "una peça clau" en el blanqueig de capitala Croàcia.

Com funcionava la trama? Segons sostenen els investigadors, el procedimentes duia a terme a través d'una societat instrumental controlada per Robertal Regne Unit i batejada comÀngels Business & Financial Corporation Ltd. L'empresatindria com a principal objectiu "canalitzar partides de capitals tutelades per Jordi Pujol Ferrusola i la seva dona" capa Croàcia.

En l'informede la UDEFapareix textulament lasegüentlectura dels fets: "Si procedim a l'anàlisi del que passaal compte AND 84800 del quèera titular Jordi Pujol Ferrusola i examinem què passa en el període entre abril i agost de 2004, quan esdevé el gruix de les injeccions de capital a Kvadrat Grandja, veiem que en menys de quinze dies, els que transcorren entre el 20 de juliol de 2004 i el dos d'agost de 2004, se succeeixen tres reintegraments en efectiu quantiosos a Andorra". En concret, "dos alsubcompte nominada en euros per imports de 200.000 i 255.000 euros i un altre de 500.000 dòlars en el subcompte de l'AND 84800 en aquesta divisa". Segonsla UDEF, "la simple lògica operativa indicaria que la seva destinaciófísica no hauriad'estar molt lluny, bé ala pròpia Andorra o si no,traslladat a Espanya, per una simple qüestió de seguretat". "En funció d'allò exposat anteriormenti de l'horitzó temporal», diuen els investigadors, "delimitem com factible seu entroncament amb el negoci dut a terme a Croàcia, atès que aproximadament dos mesos després"va tenir lloc"l'aterratge de999.905 euros a Croàcia, amb gènesi desconeguda, emparats en una transferència ordenada per Angels Business & Financial Corporation a Kvadrat Grandja".

tracking