Europa

Defensa de l'acord duaner davant Juncker

Martí aprofitarà la trobada per fer balanç d’aquest primer any i mig de negociacions

Defensa de l'acord duaner davant JunckerXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, insisteix en la necessitat d’aprofitar la trobada d’aquest dijous del cap de Govern, Toni Martí, amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per reiterar els interessos del Principat en el capítol de lliure circulació de mercaderies. “Ens permetrà poder explicar de primera mà i des d’un punt de vista polític el document de lliure circulació de mercaderies per poder avançar en la defensa d’alguns plantejaments per part d’Andorra”, va assenyalar Saboya, tot recordant, però, que Andorra té clar el que ha de defensar. “Les línies vermelles són pràcticament les mateixes que l’any 2011 i estan ben definides”, va afegir.

Saboya va recordar que la trobada coincideix amb l’inici de les negociacions en l’àmbit sectorial amb Europa i permetrà, alhora, fer balanç “de la feina feta durant aquest primer any i mig de negociacions”. En aquest sentit, malgrat la polèmica que potser Andorra, Mònaco i San Marino no compartirien quins han de ser els tempos, després del Brexit, el titular d’Afers Exteriors va insistir que fins ara “hem estat capaços d’oferir propostes consensuades” i que la feina feta “és un bona senyal de cara a la continuïtat de les negociacions”. En exemplificar aquest consens, el ministre va parlar d’“acords com per exemple com es va cap al tribunal europeu de justícia, com es poden implementar les decisions del tribunal o que el comitè mixt tingui el màxim de capacitat per ser un òrgan de configuració de decisions, però també per intentar que els conflictes no arribin al tribunal”.

Paral·lelament, tot i recordar que s’acaben d’iniciar les negociacions amb Europa en l'àmbit sectorial i el marc sectorial està, “estabilitzat” encara “no està tancat” i encara existeixen alguns punts “on fa falta més maduració política per part d’uns i altres”, va afegir.

LA DIRECTORA "D'ESGLOBAL" INSISTEIX QUE CAL UN ESTIRA I ARRONSA

ANDORRA LA VELLA. En el marc dels Diàlegs europeus organitzats per l’ambaixada d’Espanya, la directora d’Esglobal i membre del Consell Espanyol de l’European Council on Foreign Relations, Cristina Manzano, va insistir que les negociacions entre Andorra i Europa “han de ser un acostament mutu i cadascú haurà de cedir en alguna cosa”.

tracking