Política

SDP insinua que Mateu hauria legislat “per determinats interessos”

Víctor Naudi afirma que hi hauria un incompliment de l’article 8 del reglament del Consell

SDP insinua que Mateu hauria legislat “per determinats interessos”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es mostra molt crític amb Meritxell Mateu per haver cobrat 48.000 euros de Landstreet, la societat que feia servir BPA com a caixa B i insisteix que ha de plegar. El conseller Víctor Naudi subratlla que amb l’assessorament que feia a l’entitat “no s’ha respectat el reglament del Consell malgrat el síndic digui que no hi ha incompatibilitats”. Denuncia, en una entrevista a COPE Andor­ra-AD Ràdio, els incompliments de l’article 37 per no declarar al moment d’assumir el càrrec “si existeix alguna incompatibilitat i hem de renunciar a algun càrrec o funció i no es va fer”, ni tampoc amb posterioritat però sobretot el de l’article 8. Naudi especifica que “precisa clarament que no s’utilitzarà la funció de conseller en benefici professional, comercial o industrial i, per tant, cal separar molt la funció com no pot ser d’una altra manera”, i assenyala que “segons es desprenia d’algun noticiari estranger aquesta funció que hauria assumit la consellera seria suposadament per legislar en benefici de determinats interessos i per mi seria molt greu”.

El representant d’SDP remarca que l’assessorament està reconegut perquè queda recollit en l’informe de la policia que va publicar el Diari i sosté que quan es parla de la vinculació a una companyia d’assegurances “sobtaria que la finalitat fos per parlar d’una qüestió cultural i, per tant, aquí hi hauria una relació causa-efecte que segurament caldrà esbrinar”. Valora el polític que l’afer no ha fet més que començar i “és lamentable” i queda molt per esbrinar.

EXIGIR LA COTITZACIÓ

Naudi rebutja l’argumentació de la consellera de DA sobre que desconeixia que li pagaven sense cotitzar a la CASS. Admet que cor­respon a l’empresa fer la declaració però puntualitza que “el dret de l’empleat és exigir que se li declari, és una obligació fins i tot, ho ha de comprovar i per això signes els butlletins de salari i la senyora Mateu no pot dir que no sabia que se li estava abonant això i no sabia que no se li declarava, per tant, aquest desconeixement diu ben poc del comportament de la senyora Mateu”. Respecte a si per no preocupar-se si li declaraven o no es pot deduir que la parlamentària de DA sabia que els diners provenien de la caixa B de BPA, Naudi respon que “o és una cosa o és l’altra, per tant, les explicacions que no sabia, que no estava al cas, no són de rebut”.

I afegeix que hi ha “ocultació de funcions, de maneres de fer i fins i tot en unes declaracions de la consellera en seu parlamentària, que encara poden fer aixecar altres sospites, afirmava rotundament que des del 2007 BPA era una màquina de blanqueig i ella entra a treballar després, què estem fent doncs? I a més a més accepta que se li pagui en una caixa B d’un territori allunyat”.

El president suplent del grup mixt reclama la renúncia al càr­rec de la consellera de DA i exministra perquè no pot sostenir la versió del desconeixement dels fets. Considera Víctor Naudi que la informació que va publicar el Diari i les que s’han conegut després apunten en una mateixa direcció, “que havia de saber el que feia i no estava des de la legalitat en diverses qüestions”. I aprofundeix en la mateixa línia “sobre si sabia que el procés que estava seguint no era legal”, respon el conseller d’SDP amb un rotund “evidentment. L’obligació de tothom amb dos dits de seny quan té un ingrés sigui per la funció que sigui controla què se’n fa d’aquests diners, qualsevol individu segueix la traçabilitat d’aquests diners”.

Comenta Naudi que al moment dels fets, del 2012 al 2014, no hi havia declaració d’IRPF “però evidentment la senyora Mateu sabia que tot això s’estava movent i no pot dir que no en sabia res i que aquells diners no sabia on estaven o on figuraven. No és creïble”, remarca.

LA IMATGE DELS POLÍTICS

Naudi té clar que l’afer està “malmetent la imatge dels consellers” i la seguretat jurídica del país “perquè si es confirma que una de les finalitats de la senyora Mateu era incidir en la votació d’una llei tot pot fer pensar que potser s’ha fet anteriorment”.

NAUDI AFIRMA QUE "TOT APUNTA A UN TRACTE DIFERENT" DES DE LA CASS

SDP té dubtes sobre l’actuació de la CASS respecte a la no cotització de Meritxell Mateu per la feina a BPA i apunta que no se l’hauria tractat com altres casos similars. Per a Víctor Naudi “s’ha de veure què succeirà” perquè entén que la parapública ha d’actuar, “i hem de saber per què en el seu dia si en aquest procés hi ha hagut aquesta llista que s’ha demanat a d’altres persones que regularitzin la seva situació perquè estan contravenint el reglament de la CASS per què a la senyora Mateu se li fa una excepció”. El conseller emfatitza que “això no és normal i hi ha d’haver moltes explicacions i fins i tot demanarem en cas que això no sigui procedent explicacions o responsabilitats a la direcció i al consell d’administració de la CASS”. En ser qüestionat si creu que ha rebut un tracte diferent per ser membre de DA, Naudi afirma que “si veiem el que ha sortit a la premsa d’aquella llista tot apunta que hi ha hagut un tracte diferent o seria molta casualitat, i arribats a aquestes alçades de casualitats jo ja no me’n crec cap”, conclou.

tracking