Treballs públics

Obres a AINA per pal·liar el risc d'inundacions

Un estudi encarregat pel Govern xifra en 1,5 milions la inversió per a les actuacions a diferents zones de Canillo

Obres a AINA per pal·liar el risc d'inundacionsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les característiques del territori fan que bona part del Principat presenti un risc d’inundació de certa consideració. És per aquest motiu que el Govern ha encarregat diversos estudis hidràulics dels principals nuclis de poblacions que han patit episodis més o menys greus de crescudes de rius. Uns estudis, però, que no s’han donat a conèixer públicament. Els més rellevants són el de la plana de Santa Coloma, la zona del parc Central i els dels nuclis d’Encamp i Canillo.

En el cas de Canillo, el treball, al què ha tingut accés el Diari, conclou que hi ha dues zones on cal endegar accions prioritàries: al terreny d’AINA i al riu de Montaup. En total preveu 13 actuacions diferents que comporten una inversió global d’1,5 milions. Les referents al tram de la casa de colònies s’han planificat, seguint les indicacions de l’estudi, per als anys 2017-2018. Cal executar un mur de protecció al costat nord del terreny, que és la part més exposada, i fer recréixer el mur de canalització de la zona no coberta, a més de construir una llosa a la llera del riu, sota el pont d’accés. En total una inversió de més de 480.000 euros.

Redacció de projectes

Des de l’executiu es va indicar que el passat mes de juliol es va adjudicar la redacció de 5 grans projectes de millores hidràuliques, que estan en curs de redacció. Així doncs des del ministeri d’Ordenament Territorial es va explicar que la part de recreixement dels murs es voldria licitar a principis del 2017, un cop es disposi del projecte constructiu. Pel que fa a les actuacions a Montaup, seguint les indicacions de l’estudi preliminar, s’han previst les primeres actuacions durant aquest any i s’allargaran fins al 2017. Enguany s’haurien d’adjudicar els treballs per fer preses de retenció de materials entre la car­retera secundària 240 i la plaça de l’església, i un mur de canalització al marge dret del riu, aigües amunt de l’església. En total, 322.200 euros d’inversió.

La resta d’actuacions previstes a la parròquia ja es concentren per als anys 2018 i 2019. Un calendari que no satisfà, però, el grup liberal. Ja en el debat sobre el pressupost van presentar una esmena que va ser rebutjada per la comissió de finances per tal de fer la inversió d’1,5 milions durant aquest any. La seva proposta passava per reduir altres partides que no consideraven tan prioritàries, com per exemple el recinte multifuncional i així poder dur a terme uns treballs que veuen “prioritaris”. Sobretot per les dues zones que implica.

Amb tot, no es preveu modificar el calendari d’actuacions i el Govern recorda que es licita l’execució de les obres cada any “en funció de les disponibilitats pressupostàries”, segons si la llei de pressupost permet fer front a la inversió i si els propietaris afectats han de donar el vistiplau a les obres.

EL GOVERN DESTACA ELS BONS RESULTATS DE LA INTERVENCIÓ A SANTA COLOMA

El ministeri d’Ordenament Territorial va destacar una de les últimes intervencions que s’han fet per mitigar els riscos derivats de les crescudes, com són les actuacions a Santa Coloma, la zona del rec i el torrent del Cedre. Unes obres que, tal com es va recordar, van anar acompanyades per una actuació, també, per part del comú de la capital. En aquest sentit es va apuntar que “la bona línia d’actuacions queda palesa pel fet que fa més d’un any que Santa Coloma no té problemes de rellevància a part de precipitacions locals”.

A més, l’executiu també va adjudicar obres el passat dia 28 de setembre a la zona del riu Aixec-Cortals d’Encamp i es va avançar que si es disposa dels projectes i l’acord amb els propietaris també es volen licitar obres a Montaup i a la conca del riu d’Aixirivall. D’aquesta manera es va reiterar “l’aposta ferma” per mitigar els riscos hidràulics, “prioritzant les zones més densificades de població”.

D’altra banda l’executiu també va voler destacar que hi ha altres actuacions importants com les de millora i neteja dels cursos fluvials, sobretot en relació amb la vegetació, una actuació important en casos de pluges intenses.

tracking