Economia

Les asseguradores parlaran amb els partits per fer esmenes a la nova llei

Lamenten que, tot i les reunions amb Govern abans d’aprovar-se, no se’ls ha fet cas

Les asseguradores parlaran amb els partits per fer esmenes a la nova lleiArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses asseguradores del país treballaran amb els grups parlamentaris del Consell General per tal de tramitar esmenes a la Llei d’assegurances que va aprovar el Govern fa unes setmanes. El motiu principal és que consideren que tenen poc temps per adaptar-se als canvis normatius que implica el nou text, que està previst que entri en vigor l’1 de gener del 2018.

El president de l’Associació de Societats Andorranes d’Assegurances i Reassegurances, Amadeu Codina, explica que van tenir unes reunions amb l’executiu mentre s’elaborava la llei, però lamenta que “no ens van fer gaire cas”. Ara que el text ja es troba a tràmit parlamentari, l’opció que tenen és convèncer les diferents formacions polítiques per tal que hi presentin esmenes: “Ara són els consellers i els grups parlamentaris els que tenen la paella pel mànec. Estem en contacte amb ells”, assegura. A banda, juntament amb l’Associació d’Assegurances d’Andorra, l’altra entitat que agrupa empreses del sector, estan preparant un document conjunt que entregaran a Govern en la propera reunió que mantinguin i en el qual expressaran els punts de disconformitat.

Les companyies consideren que no disposen de “temps material” per adaptar-se al nou text. Especialment pel que fa als “criteris de solvència”, però també “en l’àmbit de capitals o canvis informàtics” que s’han de realitzar per ajustar-se als requeriments que els imposarà el rebatejat Institut Nacional Andorrà d’Assegurances i Finances (INAAF), que serà l’organisme que s’encarregarà de regular i vigilar el sector. L’escrit “principalment parlarà del termini i de com es calcularà el capital de solvència”, avança Salvador Esteve, tècnic de Becier Assegurances. Esteve remarca que a banda de la llei ja aprovada fan falta una sèrie de lleis complementàries.

Unes legislacions que el ministre de Finances, Jordi Cinca, ja va avançar que es farien en els propers mesos, però que encara dificulta més l’adaptació de les empreses pel fet de no conèixer el contingut d’aquests altres textos. Es tracta de la “Llei de contracte d’assegurances, de mediació, d’adaptació i modificació de la llei de l’INAAF”, entre altres, cita Esteve. Amb tot, remarca que “tenim la voluntat d’adaptar-nos” i creu que “tot això millorarà la marca del sector i del país”, en un “nou marc que permetrà una major seguretat per als clients”.

D’altra banda, les asseguradores del Principat es queixen que l’enduriment dels criteris, especialment dels de solvència, fan que les empreses del país estiguin en desavantatge respecte a les ­delegacions de multinacionals. “Quan hi ha competidors que són de fora, si se’ls té en compte la solvència del seu país es pot desequilibrar el mercat. Es tracta de tenir un marc amb les mateixes regles per a tots”, detalla Esteve. De fet, la gerent delegada d’AXA Patrimoine Assegurances, Àngels Hernández, reconeix que “ja complim tots els requisits europeus que marca la llei” pel fet de ser part d’una gran empresa.

tracking