Salut

Un 43,7% de les dones gestants donen el cordó umbilical

Un 43,7% de les dones gestants donen el cordó umbilicalSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra va registrar un total de 601 parts durant l’any 2015 i d’aquests, en 263 ocasions les gestants van acabar donant el cordó umbilical, el que representa un 43,7% dels parts. Així es va informar ahir des del Govern mitjançant un comunicat en el qual es va destacar que aquestes xifres “posen de manifest una gran solidaritat de les gestants i les famílies d’Andorra” Les dades es van donar a conèixer coincidint amb la celebració de la reunió anual de la comissió de seguiment del programa de donació d’unitats de cordó umbilical, que va estar presidida pel ministre de Salut, Carles Álvarez. Així, els membres de la comissió van destacar “bon funcionament” del programa que compta amb unes xifres de donació d’unitats de cordó “molt elevades”.

La xifra supera la que es va registrar el 2014, quan van ser 252 les donacions. Amb tot, com que hi van haver menys parts (570) el percentatge que representa sobre el total és un pèl inferior el d’enguany (43,7%) que el del 2014 (44%). El 2013 havien estat menys, només 3 de cada 10 dones.

Tal com es va recordar des de l’executiu, la comissió de seguiment té com a principal responsabilitat la supervisió del funcionament del programa. També és responsabilitat de la comissió, entre d’altres, l’aprovació del pressupost del programa i el calendari d’actuacions, el nomenament dels coordinadors i l’aprovació de les campanyes de formació i comunicació.

A la reunió hi van assistir els tècnics del ministeri de Salut d’Andorra, de l’Organització Nacional de Trasplantaments d’Espanya, de l’Organització Catalana de Trasplantaments, del Banc de Sang i Teixits de Catalunya (on s’emmagatzemen les unitats de sang de cordó de les donants d’Andorra), del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (com a maternitat) i de la Fundació Crèdit Andorrà (que finança les campanyes de promoció).

tracking