Política

Pere López insisteix en la corrupció al SAAS

El PS “intueix” que del 2015 també hi haurà irregularitats perquè el sistema estava “instal·lat”

Pere López insisteix en la corrupció al SAASFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pere López manté que les irregularitats detectades a la gestió del SAAS mereixen la qualificació de “presumpta xarxa de corrupció” i especifica que és un concepte molt ampli que “no només pot ser un mal ús de diners públics”. Entre les pràctiques que inclou enumera “l’amiguisme, el tracte de favor cap a determinades persones o contrari a d’altres persones, perquè un proveïdor guanyi un concurs amb una certa manipulació, que hi hagi factures dividides perquè hi ha uns imports que no es poden superar però que fent una divisió es pot contractar el servei, que no hi hagi obertura pública de sobres” que assegura que figuren entre les maneres d’actuar que van trobar en l’òrgan de gestió de l’hospital arran de l’informe del Tribunal de Comptes. El conseller socialdemòcrata, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, subratlla que després de la roda de premsa del juliol on van denunciar aquesta situació no han rebut “cap informació que indiqui que potser no vam interpretar bé aquella informació, que ens faci rebaixar el to”, respecte als qualificatius de corrupció.

López reclama que és “imprescindible” o que el Govern ho aclareixi o que sigui la fiscalia qui actuï, i hi afegeix que “tenim la intuïció que la informació que ens ha d’arribar del 2015 estarà en la línia del 2013 i 2014 –la denunciada públicament– perquè aquest sistema de funcionar em sembla que estava molt instal·lat”. I indica que el que s’ha detectat “no són només qüestions administratives o de procediment, que tampoc haurien d’existir però que en tot cas es poden entendre una mica més”. Per això esperen que l’executiu “faci la feina que li correspon” per esbrinar el que ha succeït, que titlla d’una “gravetat molt significativa i que pot haver estat una mala gestió de diners públics”, i que aporti informació per aclarir els fets o bé ho deixi en mans de la justícia. El president del grup mixt ressalta que en el cas que el Govern “no actuï a l’alçada” serà quan el Partit Socialdemòcrata (PS) optarà per portar els fets a la fiscalia.

López assenyala que en tot cas s’ha de deixar a l’altra part, és a dir, qui portava la direcció del SAAS al moment de detectar-se la gestió irregular, Lluís Burgués, que s’expliqui i afegeix que “no sé si el Govern ha de fer aquest procés d’instrucció o haurà de ser la fiscalia qui tindrà la possibilitat d’ar­ribar a una sèrie de documentació que nosaltres no hem vist i qui ho pugui analitzar podrà entreveure si ha existit o no”, i destaca que mantindran la pressió política perquè aquest assumpte no quedi relegat.

EL CAS LAUREDIÀ

Respecte al que està succeint amb els comptes de Sant Julià de Lòria i la possibilitat que poguessin acabar també en l’àmbit judicial, el conseller del PS manifesta que “no em sembla un escenari dolent perquè penso que el pitjor que hi ha des de l’àmbit polític és la manca de claredat, la indefinició i les qüestions que no es resolen”. Puntualitza que si no es pot aclarir per la via política, s’haurà de recórrer a la judicial però que els comptes “no es poden quedar en una nebulosa” i sobre si considera necessari que els polítics responguin més enllà del possible càstig de les urnes per haver fet una mala gestió indica que “l’exemple del SAAS és prou clarificador de la posició del PS” respecte a com creuen que s’ha d’actuar en aquestes situacions.

EL 'CAS BPA' NO TÉ RES A VEURE AMB L'AFER DE CINCA

El president del grup mixt considera que barrejar les informacions arran dels papers de Panamà del passat professional de Jordi Cinca i el cas BPA “és bar­rejar moltes coses. No crec que la filtració a Panamà i l’aparició d’un nom que és ministre del Govern tingui res a veure”. Un motiu pel qual insisteix Pere López que el titular de Finances hauria d’haver dimitit perquè “és incompatible que Andorra pugui treure la bandera internacional que fa els deures i passos d’homologació i transparència quan al capdavant hi ha una persona que figura en aquesta llista, i no sé si hi ha de figurar o no”.

El socialdemòcrata afegeix que qüestions com el cas BPA “no ajuda gens, fa mal a la imatge del país i es trasllada a l’activitat econòmica, a les possibilitats de creixement i que el teu ministre aparegui en la llista, tampoc”, i apunta que en molts països moltes persones pel fet de figurar en aquella llista ha provocat que hagin hagut de deixar el càrrec. López reitera que Cinca hauria de dimitir “perquè no és la millor carta de presentació, és bastant obvi”, ja que recorda que la llista dels papers de Panamà està sent investigada per la Unió Europea.

tracking