Conductes incíviques

Dificultats a tot el país per controlar el 'botellón'

Els cònsols coincideixen que és una problemàtica “de país” i que malgrat que persisteix no s’han detectat episodis greus

Dificultats a tot el país per controlar el 'botellón'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’incident que es va produir el cap de setmana passat a Encamp en què una jove de 14 anys va haver de ser atesa per un coma etílic després d’haver estat fent botellón amb els amics, ha posat de manifest les dificultats amb què es troben totes les parròquies per tal d’eradicar aquesta pràctica. Tots els cònsols coincideixen que no és un problema local, sinó “de país” i que malgrat que s’actua i que fa temps que no es registren episodis greus, la pràctica sempre està present.

Des de la Massana, el cònsol major, David Baró, parlava del botellón com d’un “problema latent” que sempre està “d’actualitat”. A la parròquia, assenyalava, els llocs on s’ha detectat és prop de les zones d’oci, als aparcaments de discoteques i sales de festa, a l’hivern a la zona d’Arinsal i en algunes festes majors a l’estiu. “El botellón és molt variable. Hi ha èpoques en què n’hi ha hagut molt i d’altres en què n’hi ha hagut menys. No és constant”. En la mateixa línia es va manifestar el cònsol menor de la capital, Marc Pons. “És quelcom de què ningú està exempt i és difícil de controlar. No podem arribar a tots els àmbits i també hi ha una qüestió de modes”, va explicar. En el seu cas va recordar que durant la festa de la joventut, malgrat que a l’interior del recinte no es venia alcohol, “vam confiscar un cubell d’ampolles”. Així doncs, des del seu punt de vista, tenint en compte que “el consum d’alcohol està molt socialitzat, l’única eina per fer-hi front és l’educació”. En aquest sentit va destacar els bons resultats del pla local de joventut d’Andorra la Vella per tal de treballar aquests temes amb els joves gràcies als dinamitzadors i educadors. Amb tot, també creu que és important la coordinació en l’àmbit nacional.

Incidència mínima

També en parròquies com Ordino, on fa 3 o 4 anys el botellón havia estat un problema especialment preocupant ara té una incidència mínima. “Al centre del poble hi havia un local de nit que ja no hi és i penso que ha estat un dels punts que ha afavorit que no hi hagi els problemes del passat”, va assenyalar el cònsol major, Josep Àngel Mortés, que va recordar que a la parròquia “s’han fet actuacions coordinades amb el servei de policia, hi ha hagut més efectius, però és un problema comú i difícil de controlar”. En aquest sentit considera “hi podria haver un pla nacional perquè afecta tot el país i és qüestió de conscienciar molt la població i els pares, perquè sóvint són nois de 14 o 16 anys, i alguns més joves i tot”.

David Baró també va insistir que és un problema que s’ha de tractar conjuntament entre les institucions i la policia. “No sé si el que s’ha de fer és canviar lleis o posar més personal de control”, indicava. Posava un exemple: “si la policia controla uns menors al carrer consumint, els ha de portar al despatx central i fins que vinguin els pares a recollir-los són uns agents que ja no estan al car­rer”. També recordava que a part de la feina per desactivar aquest tipus d’oci, en què també participen els agents de circulació amb “les seves competències”, s’ha de fer una tasca de “conscienciació” en què també han d’estar implicats els pares.

En el cas d’Escaldes, la cònsol major, Trini Marín, va indicar que “fa dies que no hem tingut cap queixa”, però sí que saben que en zones com a Sant Jaume o al passeig del riu s’han donat alguns episodis de botellón. Així considera que és important “fer una tasca de conscienciació a totes les parròquies” i considera que “els tallers i xerrades són convenients. Fins i tot potser també es podrien fer a les escoles”.

Per últim, fonts del comú de Sant Julià van assegurar que els episodis de grups de joves bevent al carrer són “molt puntuals”. Les fonts consultades van indicar que malgrat que no es disposa d’un pla local sí que s’han fet algunes accions aïllades i que es preveu que durant aquest proper curs es facin xerrades a les escoles per conscienciar sobre els perills del consum d’alcohol en excés. Són activitats del pla nacional contra les drogodependències.

tracking