justícia

Demanen presó i una indemnització de 300.000 euros per un accident mortal

La víctima, que va xocar amb una moto, doblava el límit de velocitat i triplicava el d’alcoholèmia

Demanen presó i una indemnització de 300.000 euros per un accident mortalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia vol 18 mesos de presó condicional per a un jove andor­rà de 27 anys implicat en un accident de circulació que el 26 de juny del 2013 va acabar amb la vida d’un home de 33, també de nacionalitat andorrana. El ministeri públic el considera culpable d’un delicte major d’imprudència greu, ja que assegura que no va prendre les mesures de seguretat oportunes per incorporar-se a la via, concretament a l’avinguda Santa Coloma a l’altura del número 130. El fiscal demana també 30 mesos de retirada del carnet de conduir i les acusacions particulars –una representa els interessos de la filla i l’exdona del finat i l’altra els de la família directa– exigeixen prop de 300.000 euros en concepte de responsabilitat civil.

La víctima, que conduïa una motocicleta de gran cilindrada, duplicava la velocitat permesa a la via, que és de 50 quilòmetres per hora, i circulava entre 103 i 117, segons l’informe de la policia. L’home que va perdre la vida, que treballava al cos de banders, va donar positiu en el control d’alcoholèmia que se li va fer posteriorment a l’accident. Triplicava la taxa, ja que va donar 1,57 grams per litre de sang quan el límit permès és de 0,50.

L’acusat, que també conduïa una motocicleta, en aquest cas una Harley Davidson, va negar ahir, a la vista oral que es va celebrar al Tribunal de Corts, haver comès cap tipus d’imprudència. En el moment de l’accident, el processat es trobava a la benzinera que hi ha en aquest punt de l’avinguda Santa Coloma amb la intenció d’incorporar-se al carril en sentit Andorra la Vella. Per fer-ho havia de travessar el carril direcció Sant Julià, una maniobra permesa en aquest punt de la via.

El fet que hi hagués una autocaravana aparcada a la vorera que li impedia veure amb claredat els vehicles que s’incorporaven des de la dreta li va fer envair una part del carril. Va mirar a la dreta sense veure cap automòbil, va explicar, i va observar com pujaven fins a quatre cotxes des de l’esquerra. Va calcular que un cop passat el tercer podia acabar d’envair el carril i incorporar-se al de pujada i així ho va fer.

Xoc lateral entre dos motos

En aquell moment, va ser quan la motocicleta de la víctima va col·lidir lateralment contra la de l’acusat. El finat va caure del vehicle i va ser arrossegat per la inèrcia fins topar contra un mur. De retruc va tornar a ser colpejat per la seva pròpia motocicleta. L’home va morir quatre hores després de l’accident a l’hospital en no poder superar les greus ferides. La causa, un xoc hipovolèmic per una pèrdua massiva de sang tant interna com externa.

La defensa i les acusacions discrepen si el processat va mirar o no per segon cop a la dreta per assegurar-se que la maniobra era segura. El lletrat de l’acusat diu que sí, tal com va declarar el processat a la vista oral, i és per això que demana l’absolució del seu client. El fiscal considera que no ho va fer amb seguretat i l’acusa de ser l’autor d’un homicidi per imprudència greu.

El fet que la víctima anés a velocitat excessiva i sota els efectes de l’alcohol no hauria d’impedir, segons el ministeri públic, determinar si l’acusat és o no culpable d’aquest delicte penal. Un cop decidit i a l’hora que Corts dicti la responsabilitat civil, el fiscal demana que s’assenyali que la cor­responsabilitat del finat en l’accident seria d’entre el 30% i el 50%.

L’advocada de l’exdona i la filla de la víctima, que tenia 8 anys el dia dels fets, demana una indemnització de 30.000 euros per a l’exmuller i de 172.000 per a la nena. La de la família, que representa la mare, la germana, l’àvia i els nebots, en vol 82.000. En total i amb els interessos, uns 300.000.

La representació lletrada de l’asseguradora del processat demana l’absolució i en el cas que el seu client sigui considerat culpable que es determini que la responsabilitat de la víctima és del 60%. També vol unes indemnitzacions sensiblement més baixes.

tracking