Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Activitat econòmica

Falta de personal a tota l'hoteleria

Els empresaris de la Unió Hotelera es queixen que no troben treballadors, fins i tot de base, i ara en temporada baixa
L’hoteleria i la restauració tenen dificultats per trobar empleats de totes les tipologies. Els empresaris alerten que han viscut problemes de personal durant l’estiu i també els estan patint ara al setembre, en un moment de temporada baixa quan les plantilles són més curtes. “Tenim problemes i ja no tan sols de gent qualificada, també estem arribant al punt que hi ha personal de base que costa de trobar”, alerta el nou president de la Unió Hotelera (UH), Manel Ara, a COPE Andor­ra-AD Ràdio. L’empresari apunta que és una realitat amb doble lectura, “negativa per a nosaltres però que també
  • #12 François
    (28/09/16 08:04)

    Ara ja tenen la gran escola d'hostaleria de prestigi amb nivell universitari internacional i superguai que deien que els feia falta. Tot arreglat, doncs. 

    Respondre
  • #11 Normal
    (26/09/16 18:11)

    El que sorprèn després de un servei pèssim es que necessitin de personal perquè fins ara sols contracten gent sense formació  que després de està explotats fen horaris 3 mundistes  ( STYLE BANGLADESH FACTORIES) I donant  una imatge pésima del servei al país tinguin  la necesitas de personal ,sorprèn veure algun autobús de chinesos  i la pregunta és, després de veure les notícies de L'ANDORRANA  avui on el ministeri de cultura vol potenciar la llegua portuguesa si creuen que potencia la llegua portuguesa  ajuda més que l'anglès  a porta turisme que al menys  portant yuans ? Que curts de mira són aquests polítics que ancara  no entenen que el futur pasa per l'anglès i el chinese ,mai per el portuguès, que que els i serveis viatja per el món si no entenen res

    Respondre
  • #10 cuiner
    (26/09/16 16:48)

    Crec que ja que fiquen mistery shoper per apretar als treballadors, tambe estaria molt be que algu de aquestos politics q trnen un bon sou, estiguesin un mes treballant de retaplats ajudant cuina o cabrer o tot junt q es lo q normament pasa, inclus natejar wc i cuinar, tot per 9.12euros i sense horaris i amb una mica de sort 1 setmanal de festa  millor que no parlin els que no lo han fet mai, es un mon molt dur, esclau i desagradecido

    Respondre
  • #9 Asder
    (26/09/16 15:57)

    Si volem tenir un turisme de qualitat, potser que es comenci a estar al costat dels empresaris de l'hosteleria i la restauració. Costa creure que en un país que rep uns 7M de visitants l'any, només puguis recomanar estirant la xifra, un màxim de 7 restaurants sense risc de que et denunciïn. Cal potenciar el producte de proximitat, no com amb la trumfa,... i alhora facilitar l'accés al mercat de treball andorrà a treballadors qualificats que ara mateix no es troben al Principat. Si els empresaris no els ofereixen bones condicions laborals, segur que no vindran, per tant els hi donem facilitats a aquest sector per tal de millorar la qualitat del servei i a llarg termini esdevenir referència o continuem tenint un país on la gastronomia no és referent?

    Respondre
  • #8 jovetic
    (26/09/16 14:42)

  • #7 Opinió
    (26/09/16 14:14)

    Tot i respectant tots els comentaris anteriors, donaré el meu parer: empresaris dolents segur que ni han però de bons també, que donen 3 àpats al dia, allotjament i paga extra anyal. El problema es molt més greu que això, degut a que de tots els andorrans amb passaport i edat de treballar, quans fan de cambrer? Massa pocs a les hores s'han de contractar forans moltes vegades amb poca o nul·la formació però amb ganes i/o necessitat de treballar. Però penseu que la gent forana amb formació no vindrà a andorra a fer de cambrer, es quedaran a casa seva sobretot si tenen família, la gent formada quasi sempre troba feina. Els andorrans volem treballar a l'administració o a la banca, res de treballar els caps de setmana i/o festius com el Nadal o cap d'any, de cambrers o rentaplats no vol fer ningú! La gent que va a l'escola d'hostaleria quan acaba els seus estudis i entra en el mon laboral i cop fetes les pràctiques vol ser mínim Maître O Xef de cuina, rés de ser passavins. També cal recordar que han estat els empresaris de l'hoteleria qui han reciclat la majoria de treballador de la construcció que es van quedar sense feina i es van quedar al país. D'altra banda molta gent que esta al servei d'ocupació només fa l'entrevista amb l'empresari per tal de quedar be davant de l'administració (aquesta feina no es per a mi, a qui es treballa massa i no m'interessa etc… son algunes de les respostes). Hem de ésser  conscients que ens agrada anar al restaurant quan podem i la nostra economia ens deixa, però algú ens tindrà que atendre. Les quotes de temporada d'estiu son massa exigents, 6 anys d'experiència per a no comunitaris… per fer de rentaplats es necessiten 6 anys??? En quan als salaris segur que els bons professionals cobren en base al seu rendiment, els mals professional en base al seu... Els empresaris de l'hoteleria han de sacrificar la seva família i el seu patrimoni i només reben critiques, tant si son bons empresaris o dolents. Els empresaris de l'hoteleria només compten per a pagar impostos.     Es molt més greu del que sembla el problema del personal d'hoteleria.  

    Respondre
  • #6 Lógic
    (26/09/16 12:27)

    La gran majoria de treballadors prefereix viure sense treballar cobrant ajudes, amb economia submergida o delinquint, és totalment lògic i lícit, ja que treballar 10 o 12 hores per cobrar 900 euros sense saber quan et van a acomiadar és propi del segle XIX.

    Respondre
  • #5 Observateur
    (26/09/16 09:59)

    Payer plus, mieux, chercher du personnel qualifié, rédiger des CDI, former le personnel à la qualité. Ce sont des règles DE BASE ! l'Andorre est UNIQUEMENT un pays de SERVICES et nous sommes loin du compte question qualité de services ! Le personnel à TOUT faire, comme c'est souvent le cas, fait partie du passé. Nous sommes rentrés dans une époque de spécialisation. La qualité, ça se paye ! Mettez vous ça dans la tête, mesdames et messieurs les entrepreneurs, et peu à peu, vous aurez de la qualité et surtout, du personnel de qualité  qui VOUDRA travailler en Andorre. Dernièrement, le LOW-COST a été d'actualité. Vous avez ce que VOUS voulez avoir ! 

    Respondre
  • #4 Perfil
    (26/09/16 09:49)

    L'empresari vol contractar personal de baix perfil professional i en consecuencia el salari es molt ajustat i baix. Quan els hi arriba un perfil bo i professional eviten la disjuntiva d'oferir feina rebutjant el curriculum . . . , dient que no tenen interès d'aquest perfil. Gent vàlida al sector ni ha però val el que val . . . 

    Respondre
  • #3 lluis
    (26/09/16 09:34)

    jo als hi diria que bu8squesin en al pirineu que ja gent preparada per ser contractada com a transfronterers ja molta mgentn ala seu i al Pirineo que contractin a mes gent de Andorra i que no mirin tan a gent de altres terras

    Respondre
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477