Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
discurs a Nova York

Obertura enfront del populisme

Martí defensa davant l’ONU els canvis econòmics i fiscals d’Andorra i l’apropament a la UE
El cap de Govern, Toni Martí, va defensar ahir a la nit l’obertura com a única solució contra el populisme. Ho va fer a Nova York, en el discurs que va oferir davant l’assemblea general de les Nacions Unides (ONU) en què va assenyalar que un cop superada la divisió esquerra-dreta, “la gran dialèctica del nostre temps és entre l’obertura i el tancament: entre aquells que volen un món obert, transparent, cooperant, dinàmic i amb unes institucions multilaterals fortes; i aquells que volen un món tancat, opac i estàtic, en què cada país miri únicament i exclusivament pels seus interessos”.
El
  • #3 Discursos bonics
    (24/09/16 11:54)

    El discurs del senyor Martí són paraules molt boniques que queden bé a dalt del faristol d'un edifici de Manhattan , són profundes inspiracions, i magistrals cantarelles transoceàniques, però caldria tenir una mica més de respecte a la realitat. Tot aixó seria admirable si no anés deixant conscientment tantes víctimes innocents pel camí. Que provi de pronunciar aquest discurs devant dels clients que tenen els seus saldos bloquejats o patint els "corralitos", o devant dels empresaris espantats i descapitalitzats, o devant dels nombrosos treballadors que no arriven a final de mes. De pas, també que ho provi devant d'uns escollits empleats de banca que per haver fet la seva feina, com sempre i com tots els demés, els han portat discriminadement a batllia. Tota aquesta obertura al món que vol vendre seria creïble si hagués buscat (i trovat) motors econòmics alternatius per substituir els utilitzats fins ara. No pots tancar les mines de carbó si no tens l'alternativa del petroli, i no pots tancar tampoc aquesta si no tens preparada l'energia elèctrica. Perque, si no, et quedes aturat i a les fosques. Haver viscut décades com un paradís fiscal (amb bancs atiborrats de diner negre, d'una immobil.liària opaca i del turisme financer), no es pot tallar tot de socarrel sense res pensat o aconseguit. Diriem que el fet és agoserat, fins i tot extremadament irresponsable. Senyor Martí, sense cap intenció de barrejar-li aigua al seu vi eufóric, no se li pot comprar el seu discurs carregat de bones paraules i bones intencions. És cert que l'ignorància és molt atrevida, però vostè té estudis i mundologia suficient per a saber mesurar la situació i no ratllar el cinisme. En definitiva, esteu deixant un país sota mínims que molt dificilment podrà remontar el vol, i menys amb el tarannà i formes exhibides pel seu lideratge. També és cert que l'alternativa al seu partit i al seu govern fa fredor. Està farcit d'egos desorientats, dividits i portadors de pesades motxiles. Panorama molt complicat el que tenim. Peró no podem perdre l'esperança, ni tampoc la fe. Ens hi juguem massa.

    Respondre
  • #2 L'obertura o monopoli ?
    (24/09/16 09:08)

    Avui la realitat que viu Europa ho confirma i ens permet visualitzar les tràgiques conseqüències que ha tingut per a la classe treballadora del vell continent el desplegament i la consolidació del capitalisme i la globalització: guerres imperialistes de rapinya i saqueig a mig món, (en nom de la democràcia i sota el pretext del "terrorisme") alts índexs d'atur, exclusió social, pobresa, desnonaments, pèrdua de drets laborals i privatització gradual de l'educació, justícia, la sanitat, les pensions, loteries, transports, energies, comunicacions i transport públic. Aquests últims anys, arran de l'esclat de la crisi sistèmica en 2007-2008, alguns encara donaven per bona l'anomenada "democràcia liberal" al·ludint a l'Estat del Benestar, aquesta espècie de capitalisme de "rostre humà", benèvol, que al final va resultar ser una altra gran mentida i la façana ja està sent desmantellada pels propis 'think tanks' neocons. Sembla, doncs, que la classe treballadora europea està començant a interioritzar que el capitalisme, a més de ser un sistema monopolista criminal i injust de portes enfora (guerres, esclavitud laboral ...), també resulta ser incapaç de garantir els drets més fonamentals al seu propi poble.

    Respondre
  • #1 Mandarin
    (24/09/16 07:22)

    En quin hotel s allotja el cap a New York? El pot recomanar? Està bé de preu? 

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477