Reportatge

Màquines que pensen

Un congrés internacional acull treballs inèdits d’una cinquantena d’investigadors que estudien la presa de decisions dels aparells electrònics

Màquines que pensenAna

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Passar la pilota a un company amb el peu, arribar a la línia de meta i xutar a porteria. Això en principi no sembla res de l’altre món, però sí que ho és si tenim en compte que qui ho fa són uns robots futbolistes que funcionen a partir d’un programa d’ordinador. Aquest és el projecte que Tomoharu Naka­shima, professor de la Universitat d’Osaka, va presentar ahir a la 13a Conferència Internacional sobre Modelització de Decisions per a la Intel·ligència Artificial (MDAI 2016, acrònim en anglès). “Fas regles i poses quines situacions vols que vagin primer, com en quina direcció vols xutar si tens els oponents davant”, relata Nakashima. En aquest sentit, explica que es planteja un conflicte, que es resol a través d’un programa al qual s’han instal·lat unes regles.

D’aquesta manera, amb la intel·ligència artificial, a través de la programació i un software, “es persegueix que les màquines s’assemblin una mica als humans”, explica Miquel Nicolau, rector de la Universitat d’Andorra (Ud’A), una de les entitats que organitza la trobada, que per primer cop en la seva història acull el Principat. Nicolau va valorar positivament el fet que el congrés es faci a Andorra, cosa que ajuda a internacionalitzar la Ud’A, que promou la millora de la recerca i permet establir contactes amb grups internacionals.

En el marc del congrés, que va començar ahir i acaba demà, han vingut al voltant d’una cinquantena d’investigadors de 19 nacionalitats que presenten aquí treballs inèdits. Tots giren al voltant del mateix tema, “el model de la presa de decisions de la intel·ligència artificial”, detalla Vicenç Torra, organitzador del congrés.

tracking