No doble imposició

Espanya deixa de retenir el 8% a les pensions dels residents

Els residents que reben una retribució del país veí sud i que han enviat el certificat fiscal no estan doblement gravats des de l’1 setembre

Espanya deixa de retenir el 8% a les pensions dels residentsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Nacional de la Seguretat Social espanyola ha deixat de retenir des del passat 1 de setembre el 8% als residents a Andorra que reben una pensió de jubilació, incapacitat, viudetat, orfandat i favor familiar de l’Estat veí del sud en virtut de l’entrada en vigor del conveni de no doble imposició (CDI) entre el Principat i Espanya. Una decisió que arriba sis mesos després que el text entrés en vigència, el passat mes de febrer, i poques setmanes més tard que el Diari denunciés que Espanya no estava complint aquesta part del tractat. “Un retard a adaptar el sistema informàtic va provocar un problema que ja està solucionat”, va assegurar ahir en declaracions al Diari el subdirector general de gestió de prestacions de la Seguretat Social, César Goméz, que va afegir que els beneficiaris d’una pensió espanyola residents a Andorra veuran com “en el proper pagament, a finals de setembre, ja no se’ls reté el 8%”.

Gómez va explicar que Espanya encara continua fent la retenció als pensionistes que no han enviat el certificat de residència fiscal a Andorra per provar que viuen al Principat almenys 180 dies com obliga la legislació i que és Andorra, en virtut del CDI, qui fa la retenció d’aquestes pensions. Des de la Seguretat Social espanyola es va informar que a finals de mes els pensionistes rebran una carta on se’ls informarà què han de fer per no patir la doble imposició i els que ja hagin regulat la situació, la documentació que han remetre perquè se’ls aboni la quantitat retinguda des de l’entrada en vigor del CDI.

Satisfacció, a mitges, a la CASS

Des de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) es va assenyalar que ha estat arran de la decisió de la parapública d’encar­regar-se directament dels tràmits amb els seus homòlegs espanyols que “la situació s’ha resolt”. Quan es va saber que l’Estat espanyol encara feia la retenció als pensionistes residents a Andorra, la CASS va decidir enviar a la Seguretat Social del país veí el certificat de residència fiscal dels beneficiaris que s’adrecessin a les seves oficines. “Ens hauria agradat que [des d’Espanya] ho haguessin fet automàticament, però tenen els seus processos”, va indicar.

Sol va explicar que la CASS encara està rebent certificats de residència fiscal i que segueixen fent el tràmit amb la Seguretat Social espanyola. “Si a algú encara li continuen fent la retenció, el que ha de fer és informar-nos”, va indicar la directora, que va explicar que des de la CASS es reenvia a Espanya per correu electrònic el certificat un cop el reben i després en paper la documentació. Sol va recordar que des que va entrar en vigor el CDI, la CASS no reté cap percentatge als beneficiaris d’una pensió andorrana residents a Espanya.

A Andorra vivien a 1 de setembre passat un total de 3.108 beneficiaris d’una prestació del país veí del sud que rebien de mitjana 323,54 euros mensuals, segons les dades del ministeri d’Ocupació i de la Seguretat Social d’Espanya. La majoria eren de jubilació. En total, 2.058 de 338,19 euros de mitjana, seguides de 842 de viduïtat (304), 141 d’incapacitat permanent (288), 65 d’orfandat (182) i dues de favor familiar (469).

Federació de la gent gran

El president de la Federació d’Associacions de la Gent Gran, Simó Duró, va conèixer ahir pel Diari la decisió presa per Espanya i va mostrar la seva satisfacció per la resolució d’una situació “injusta”. Duró va recordar que “ja havíem plantejat el retorn de les retencions aplicades amb l’entrada en vigor del CDI i és un bon gest per part d’ells que ho facin”. El president va lamentar que tant Espanya com Andorra hagin trigat sis mesos a solucionar-ho.

tracking