Reportatge

Subterfugis d'un contrabandista

Recurs d’un home condemnat a dos anys de presó condicional i 50.000 euros de multa per intentar creuar la frontera del Pas amb tabac de contraban.

Subterfugis d'un contrabandistaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un condemnat a dos anys de presó condicional i a una multa de 50.000 euros per haver intentat creuar la frontera amb 24.000 paquets de tabac de contraban esgrimeix davant del Tribunal Superior sis subterfugis perquè es revoqui la condemna en primera instància basada en sis indicis que els magistrats consideren prou contundents per sentenciar-lo. El primer, que mai se l’ha detingut cometent el delicte pel qual se l’ha condemnat. Ho va ser hores després que la policia interceptés una furgoneta llogada a Catalunya amb el tabac al seu interior i a pocs metres de la frontera del Pas de la Casa. El conductor, que Corts diu que era el processat, va fugir.

La segona excusa per negar l’autoria del delicte és que malgrat que la furgoneta estava llogada al seu nom, ho va fer perquè un tal Jimmy el va obligar a fer-ho sota amenaces i que li va cedir les claus a ell. El tercer indici, també negat, és que dies després de la intervenció de la furgoneta, el processat va trucar a Duanes per interessar-se pel vehicle. Per què ho va fer? Segons la lletrada perquè havia llegit a la premsa que havia estat interceptada i la volia recuperar per tornar-la.

L’escrit condemnatori també considera un indici raonable per trobar l’home culpable el fet que no tingui cap coartada. El processat diu que estava a casa dels pares dormint i que el dia del judici a Corts no va demanar que testifiquessin per la seva avançada edat.

El cinquè raonament de la condemna que l’advocada també va intentar que no es tingui en compte en la nova sentència són les contradiccions que el seu client va fer palès en l’interrogatori a la vista oral a Corts. Va ser molt pressionat per la fiscal, va indicar la lletrada davant del Superior.

Tampoc considera probatori el sisè indici: els antecedents per contraban del seu client. Només un antecedent i això no vol dir que sigui l’autor del delicte, va indicar. Un indici al qual el fiscal n’afegia un altre: que aquell dia van ser detinguts cinc homes més per contraban, tots amics del condemnat.

La fiscalia no vol que es tingui en compte els arguments de la defensa i va demanar al Superior que ratifiqui la condemna de Corts. Malgrat admetre que es tracta de proves indiciàries, va assegurar que totes són suficients per arribar a la conclusió que l’home era el conductor de la furgoneta amb el tabac de contraban. A més de les proves, el ministeri públic veu molt sospitós que es paguessin en efectiu els 3.000 euros de fiança després de ser detingut.

tracking