Política

Cinca afirma que no té “cap motivació” per ser candidat

El ministre subratlla que “el joc brut” de l’últim any i mig “desgasta molt” tot i que precisa que ara no toca plantejar el relleu

Cinca afirma que no té “cap motivació” per ser candidatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Avui no, sincerament” és la resposta de Jordi Cinca quan va ser interpel·lat per si li agradaria ser el relleu de Toni Martí com a aspirant a cap de Govern. El ministre argumenta que el que ha passat en l’últim any, l’afer BPA i les informacions que han sortit sobre el seu passat professional li han provocat “un nivell de desgast personal, psicològic i de cansament molt gran” i precisa que per això “ara de motivacions i ganes no en tindria cap en aquest sentit però és que ara no és el moment d’aquest debat”.

El titular de Finances remarca, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que la primera legislatura de DA que va afrontar “va ser molt intensa” per haver de posar en funcionament el marc fiscal, per la discussió de les pensions dels funcionaris “i va desgastar molt però era gestió política i el que ha passat aquest any i mig no és gestió política, és joc brut i el joc brut desgasta molt i té implicacions en l’àmbit familiar que et fan ser més refractari a la política i sobretot a veure’t a llarg termini en la política del que segurament ho era fa un temps”. Respecte a les opcions que pugui tenir com a candidat, puntualitza Cinca que “continuo tan ben posicionat com podia estar fa un any i mig o dos o tres, és a dir, zero posicionat perquè no és el meu objectiu” i assegura que DA no s’ha plantejat encara qui ha de substituir Martí i que “mai m’he sentit posicionat ni he fet res per estar posicionat”.

EL MINISTRE DELS IMPOSTOS

El ministre destaca que qui vulgui estar posicionat per aspirar a liderar una candidatura “no accepta encapçalar un ministeri on el que acaba quedant és que aquest és el ministre que ens va posar els impostos, ens va portar a la transparència, de les restriccions pressupostàries i el de les pensions dels funcionaris”. Unes decisions que “és el que s’havia de fer i si això resulta que al final es posa en valor i vol dir que entre els noms que podrien liderar el nostre partit també hi ha el meu ja decidiré en aquell moment si m’interessa o no m’interessa”, que augura que és un debat que s’haurà d’abordar d’aquí a un any i mig. Alhora que reitera que DA “té la sort de tenir bastantes persones per encapçalar el projecte” per afegir que “sempre es parla dels mateixos noms i a banda del meu alguns dels quals es parla penso que serien excel·lents líders del projecte”. Entre els quals situa Gilbert Saboya i Ladislau Baró del que recorda, però que “ha dit que ja està en el seu tram final de la política”.

Jordi Cinca lamenta que s’hagi arribat “a aquest joc brut de baixa estopa” per atacar-lo amb informacions publicades, bàsicament en mitjans digitals espanyols, sobre els papers de Panamà i el comerç de diamants, que vincula sense esmentar-ho “perquè tothom ho sap” a l’afer de BPA i emfatitza que “segurament hi ha gent que té interès que sigui així per intentar desviar la qüestió central que continua sent la mateixa, hi havia males pràctiques o no a BPA, estava o no en risc la plaça financera”. Explica el ministre que una vegada “has entès que aquest és l’eix central de la qüestió doncs intentes que t’afecti al menys possible, no sempre és possible, t’acaba afectant però no hi pots fer gran cosa”.

Respecte al fet que l’oposició hagi demanat la seva dimissió arran d’aquestes informacions, remarca el responsable de Finances que “jo no faria mai oposició des d’aquesta perspectiva, faria oposició amb relació a l’actualitat del país, a la gestió política del responsable polític que toqués en cada moment i no en qüestions basades en comentaris vinculats, com deia no cal ser molt llest, a unes ganes de crear cortines de fum”. I afegeix que hi ha gent que pensa que “si l’objectiu és desgastar el Govern qualsevol mesura i qualsevol acció està justificada”, alhora que rebutja aquesta manera de fer política. Cinca subratlla que “entrar en aquest cercle viciós d’anar a furgar de males maneres a la vida d’algú jo no ho faré i no desitjo a ningú dels que ara corren a demanar dimissions que els hi passi mai” per concloure que “entenc que amb aquesta argumentació no hi ha motius perquè dimiteixi, sens dubte que no”.

EL PREU DE FER POLÍTICA

El ministre admet que “segurament” la seva imatge pública s’ha vist afectada per les informacions que han sortit, “on el que importa és tenir un titular el més cridaner possible perquè al final és el que queda” i apunta que hi haurà gent que “tindrà el sentiment que alguna cosa hi deu haver en tot això, si no no se’n parlaria”. En aquest sentit, reflexiona que “segurament és el preu de fer política i tenir vida pública i l’hem d’assumir” tot i que considera “llastimós” el que ha succeït.

Jordi Cinca prefereix no concretar les accions preses pel que s’ha publicat i només assenyala que “alguna demanda he presentat aquí i se n’estan preparant a baix” i que “quan calgui, que serà quan estiguin resoltes, ja s’explicarà” alhora que indica que “el bombardeig continuarà perquè és un recurs fàcil, i allò de morir matant”.

tracking