Finances

Andorra, en un esborrany de la UE de possibles paradisos fiscals

Considera que el Principat es troba en situació de risc per manca de transparència

Andorra, en un esborrany de la UE de possibles paradisos fiscals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea ha citat Andorra com un dels 86 territoris que vigilarà ja que el considera susceptibles d’incloure’ls, a finals de 2017, en una llista de paradisos fiscals. Es tracta d’una fase inicial d’un estudi que analitza les jurisdiccions de països tercers de l’organisme comunitari en transparència econòmica, baixes tributacions o nul cobrament d’impostos a empreses.

El text remarca que no és “un judici de les jurisdiccions dels països tercers ni una llista preliminar”. Tan sols “una font de dades objectiva i robusta, produïda per la comissió, per ajudar els Estats membres en els següents passos del procés de creació de la llista de la UE”.

En el cas del Principat, però, el risc d’acabar a la llista és molt baix. Aquest estudi només determina el risc potencial dels països de cara a no facilitar l’evasió d’impostos i serà, en el següent pas, quan la UE decidirà quins han de ser monitorats i contactats per l’organisme per establir un diàleg i permetre’ls reaccionar a les preocupacions comunitàries. En cas que aquests tercers països refusin cooperar podran ser posats a la llista. Tenint en compte les modificacions legislatives que està fent Andorra per adaptar-se als requisits comunitaris, sembla complicat que pugui acabar formant part dels ter­ritoris considerats paradisos fiscals.

Tot i això, l’informe assenyala Andorra com un dels països en situació de “risc” pel que fa a transparència i baixa tributació. De fet, és l’únic dels Estats amb els quals la UE ha signat algun tipus d’acord de transparència fiscal –juntament amb Liechtenstein, Mònaco, San Marino i Suïssa– que suma totes dues problemàtiques.

En aquesta situació també es troben països com el Brasil, Mar­roc, Israel, Perú, Turquia, Geòrgia o Indonèsia. En canvi, Estats com les Illes Caiman, Bermuda o Aruba no hi apareixen ja que l’organisme comunitari considera que han facilitat prou informació en matèria de transparència.

tracking