Justícia

La policia s'afegeix a les demandes contra el Govern per la jubilació

La querella arriba després que es rebutgés el recurs administratiu a la nova llei

La policia s'afegeix a les demandes contra el Govern per la jubilacióArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Batllia ha admès a tràmit la demanda d’un col·lectiu de policies contra l’aplicació de la Llei de jubilació, en vigor des del juny del 2015. La querella es produeix després que el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) i el Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD) també hagin optat perquè sigui la justícia qui dictamini si el text legal en vigor és vàlid o cal revisar-lo.

La querella arriba després que es desestimés el recurs administratiu contra el Govern d’Andorra per l’aplicació de la nova Llei de les pensions, en el que exigien que se’ls mantingués les condicions de jubilació voluntària i obligatòria prèvies a l’entrada de la norma. Els policies havien demanat la prejubilació amb molt de temps d’antelació –en alguns casos anys– basant-se en el fet que la llei especifica el termini mínim d’antelació per demanar la jubilació anticipada –tres mesos– però no el màxim. Govern va desestimar les sol·licituds, ells van presentar el recurs i, rebutjat, han optat per querellar-se.

Els policies han presentat la demanda a títol individual malgrat que, tal com publicava ahir el BOPA, la Batllia ha instat que les persones que ho desitgin s’adhereixin a la demanda. A hores d’ara, el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) ha optat per no emprar aquesta via. Al sindicat també se li ha rebutjat el recurs administratiu però, per decisió majoritària dels seus afiliats, s’ha optat, de moment, per no passar a instàncies majors. Segons especifica el seu president, Salvador Prieto, la raó es deu al fet que el Tribunal Constitucional ja va donar raó a Govern en rebutjar la demanda en relació amb les retallades dels sous dels funcionaris. Esperaran, doncs, a veure com prosperen les querelles presentades per la resta de col·lectius o a trobar-se amb un cas específic d’un afiliat afectat abans de fer-ho.

En el cas del sindicat de duaners, la demanda contra Govern per la llei compta amb el suport del 60% de la plantilla. Va ser admesa a tràmit a finals de l’any passat, després que també es desestimés el recurs contra l’aplicació de la llei. També ha optat per la via judicial el sindicat de professors. Ho va fer a principis d’any en nom d’una afiliada que s’ha jubilat i que considera que, amb la nova norma, s’han vist vulnerat els seus drets. “Des del SEP seguim pensant que és una llei injusta i per això representem els seus interessos. En el supòsit que se li reconeguessin els drets, ens beneficiarien a tots”, remarca el secretari general del sindicat, Gregori Gutiérrez.

ARRENCA LA REFORMA DE LA FUNCIÓ PÚBLICA

Govern ha convocat tots els col·lectius de funcionaris per a finals de la setmana vinent per començar a treballar en la futura reforma de la funció pública. El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, té intenció de reunir-se amb tots els representants dels treballadors per tal de traslladar-los un primer esbós de la metodologia que s’ha previst després de la contractació de l’empresa espanyola Consultores de Gestión Pública per a l’assessorament i l’elaboració de la diagnosi del marc normatiu.

Serà la primera trobada específica per la reforma de la funció pública que farà Alcobé amb els sindicats després d’un primer contacte, a principis d’any, poc després d’assumir el càrrec de la secretaria d’Estat de la Funció Pública. En ella, el ministre va expressar la seva voluntat d’incloure els sindicats a la reforma i els va allargar la mà a fer aportacions. Els sindicats de funcionaris estan en espera de veure quins són els canvis que l’executiu preveu per a l’administració general per començar a fer els suggeriments al respecte.

tracking